Мевлют Чавушоглу: САЩ няма да постигнат положителни резултати като отправят заплахи към Турция

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу подчерта, че страната му вече е направила необходимото, за да нормализира отношенията си със САЩ, предава Sputnik.

„Подкрепяме дипломацията и преговорите, но не е възможно да приемем налагането на допълнителни мита“, подчерта Чавушоглу, коментирайки решението на американския президент да удвои тарифите за внос на стомана и алуминий от Турция.

Първият дипломат на Анкара бе категоричен, че САЩ трябва да разберат, че няма да постигнат положителни резултати като отправят заплахи към Турция. Същевременно Чавушоглу призова Вашингтон да „остане лоялен към връзките, основаващи се на традиционното приятелство и съюза в НАТО“.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган също отбеляза, че решението на американския президент Доналд Тръмп да удвои тарифите за внос на металите е в противоречие с правилата на Световната търговска организация (СТО).

Отношенията между Вашингтон и Анкара се обтегнаха във връзка със случая с американския пастор Андрю Брънсън, арестуван през 2016 г. след неуспешния опит за държавен преврат, и обвинен по-късно от турските власти в тероризъм и шпионаж. В края на юли тази година той бе освободен от затвора и поставен под домашен арест. САЩ са убедени, че задържането му е неоснователно и незаконно, в отговор на което наложи санкции на Турция. В отговор Анкара обеща да замрази активите на американски представители в Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа