Мегаделото “Недосегаемите“ тръгна в Спецсъда

Организираната престъпна група е обвинена в източване на над 9 млн. лева ДДС

Мегаделото "Недосегаемите" е отново на ход в Специализирания съд в София след близо 2 години застой.

Подсъдимите по него са бивши данъчни служители и бизнесменът Младен Милков от Велико Търново.  Те са обвинени, че са действали като организарана престъпна група ,която за кратко време успяла да източи над 9 млн.лв. ДДС. Редом с тартора отново на съд за бившите негови служители Мария и Полина Тръвневи-майка и дъщеря и ексданъчните Ценка Георгиева, Николай Николов, Красимир Ченев, Пламен Чангов, Валентина Елкенева, Петър Петров. На подсъдимата скамейка е изправен и 73-годишният баща на бизнесмена - Колю Милков, който пък е обвинен в пране на пари чрез купуване на имоти.

Спецоперацията срещу фамилията Милкови и бившите данъчни служители бе през февруари 2010 година, когато бяха арестувани 10 души във Велико Търново. Сред задържаните бяха действащи данъчни служители, а също и земеделецът Младен Милкови  и съпругата му Анелия. Две седмици след задържането, тя се обеси в ареста,но виновни за това не се намериха.

Акцията бе с кодовото наименование „Недосегаемите“.  След колосалния скандал със смъртта на Анелия Милкова, останалите задържани при акцията бяха пуснати от килиите с различни мерки за неотклонение. На зърнения бос Младен Милков бе наложена гаранция от 20 000 лева, на дънъчните Николай Николов - 3000 лева , а на двете дами от организираната престъпна група за източване на над 3,5 млн.лв. ДДС по 10 000 лева. После Ценка Георгиева и Валентина Елкенева обжалваха сумите по бедност и гаранцията бе смъкната на по 5000 лева за всяка една от тях.

Сагата продължи след като през 2013 година двама прокурори от Окръжната прокуратура във Велико Търново изготвиха и внесоха в съда обвинителен акт от 49 страници. По делото бяха разпитани над 2000 свидетели и то тръгна в Спецсъда през февруари 2014година. През лятото същата година спецсъдът обаче го прекрати заради нарушени човешки права на подсъдимите. Така всичките 1000 тома са отлежавали и едва наскоро на делото отново е бил даден ход, научи "Труд".

Обвинителният акт и подсъдимите са същите, а заседанията са насрочени за месеци напред. По време на заседанията прокуратурата е поискала общо около 50 години затвор за всички подсъдими и 15 години специално за Младен Милков, сочен за тартор на организираната престъпна група.

По време на мащабното разследване бяха запорирани сметки и наложени възбрани на семейство Милкови за над 12 млн. лв. Скандалното дело бе съпроводено и с кражба на 200 000 лева от сейф на Окръжната прокуратура във великотърновски клон на банка. Те бяха иззети при обиските в мелничния комбинат в старата столица, собственост на Младен Милков. До днес парите ги няма, крадците са неизвестни, а делото е прекратено.Според запознати с процеса, 7 години по-късно на никого от страните в сочения за шумен и успешен процес,не му се говори. В момента вървели разпити на многобройните свидетели, а някои от тях дори вече не били между живите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право