Мегаучение на НАТО у нас впечатли Тръмп

US президентът поздрави Борисов за третия премиерски мандат

Маневрите са от най-големите в Европа след края на студената война

Кулминацията на „Сейбър гардиън 2017“ ще бъде между 10 и 16 юли в България, Румъния и Унгария

Американският президент Доналд Тръмп благодари на българския премиер Бойко Борисов за подготовката на най-голямото учение на НАТО в Европа през тази година. Държавният глава изпрати писмо до Борисов, в което го поздравява за избирането му за министър-председател. В текста Тръмп изразява и задоволството си от плановете на българските власти да модернизират армията си.

Именно част от войската ни – 3500 военни, ще вземе участие във военните маневри “Сейбър гардиън 2017”, чиято кулминация ще бъде у нас, Румъния и Унгария между 10 и 16 юли. В учението има бойна техника и пехота от общо 21 държави, членки или партньори на НАТО. Общият брой на войниците надхвърля 40 000 души.

В България подготовката на “Сейбър гардиън” започна още в началото на тази година, като на полигона “Ново село” пристигнаха 120 американски военни, 15 верижни машини “Брадли”, част от Трета бронирана бригада от Четвърта пехотна дивизия на US пехотата.

Освен в “Ново село” симулация на война ще има на още няколко полигона – пехотата ще действа в “Корен”, намиращ се край Хасково, а “Шабла” ще приеме противовъздушната отбрана, която ще тренира стрелба по бойни самолети.

Цялото учение е под командването на НАТО. В него има рекорден брой американско участие – 6000 военни, които от месеци пристигат поетапно в Европа от базите в САЩ. От Пентагона и алианса отричат целта на маневрите да е демонстрация на сила спрямо Русия след анексирането на Крим преди три години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Мръсни Янки, ходете се търкаляйте у вас. Нямате работа по замята Българска !

   1. ти не си избрал НАТО, бе кретен
    НАТО избра земята българска и намери български
    евреи които да кажат на тъпаци като теб, че сте избрали сами НАТО

  1. Нали знаеш,че за такива думи за наши военни съюзници по “твоето време”,можеше и да дадеш фира.
   Радвай се ,в днешно време има свобода

 2. Горе-долу колкото на руснаците… Шегата на страна. Изключително важно във военно и политическо отношение е това учение за България. Дано да го организираме подобаващо.

  1. въобще не ми дреме за учението, та затова ти казвам, че си идиот.

 3. “част от войската ни – 3500 военни”
  Каква част бе хора,та това е цялата ни армия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.