Меглена Караламбова - Грандамата на „Армията“

Актрисата Меглена Караламбова навърши 75 години. Наричат я - и то заслужено - една от грандамите на Театъра на армията – почти 50 години играе на неговата сцена. Крехка жена с невероятно присъствие на сцената, което няколко поколения зрители аплодират.

За колегите и приятелите си тя е просто Мегата. Мегата пък е тяхната любимка. Цял живот остава вярна на думите на баща си: „Театърът е храм!”. Баща й е големият български театрал, режисьор, актьор и преводач, Стефан Караламбов. В кариерата си Меглена е изиграла десетки роли, повечето от тях изключително силни и остродраматични. На сцената и в киното е партнирала с най-известните актьори. Почти 50 години тя е от емблемите на един от най-обичаните български театри – на армията, а публиката я е дарила с нестихващи аплодисменти. Талант, ум, характер и красота са рядко срещани заедно, но при Меглена те си подават ръка. Господ изглежда е бил щедър – дал й ги е с пълни шепи.

Гласът й е запомнящ се – прилича на мелодия. Очите й са сини. Много сини. Фигурата й е почти момичешка, а усмивката мека и топла. Тя е от онова поколение актьори, което продължава да пълни театралните зали и да предизвиква носталгия към доброто старо време, не толкова отдавна, но родило забележителни имена на българската сцена. В дома й освен пианото „Зайлер”, веднага се забелязват два големи портрета.„На моите учители са - Методи Андонов и Леон Даниел”, обяснява тя и усмивка озарява лицето й.

Освен баща й, майка й Вера също е актриса. И в това театрално семейство бъдещето на Мегата изглежда предначертано. Само дето малкото и послушно момиче обожава музиката и по цял ден си дирижира. Оттук е и мечтата й да стане диригент. Девет години свири на пиано. И сега Мегата често сяда пред „Зайлер-а” и се отдава на музиката. Макар и израсла зад кулисите на Бургаския театър, където баща й няколко години е директор, а после в Младежкия в столицата, красивото момиче мечтае за музикална кариера. Мечтата обаче се изпарява, когато започва да учи в Английската гимназия. Точно там англичанката Кристин Бартлет, която ръководи драмсъстава, й казва: „Ти ще станеш актриса!”

И познава. Макар че е приета да следва английска филология, Мегата тайно от баща си, но подкрепяна от майка си, кандидатства във ВИТИЗ и е приета. Точно там е големият й шанс – попада в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, където са още Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Милен Пенев, Илия Добрев, Елена Райнова, Продан Нончев... След внезапната смърт на професора техен учител става Методи Андонов, когото всички боготворят. „Отвори ни очите за света!”, винаги са повтаряли те през годините. Затова всички те се наричат вечните методианци. В групичката им са и още няколко души от другия клас на проф. Боян Дановски - Катето Паскалева, Руси Чанев, Марин Янев и Северина Тенева. Някои от тях вече ги няма, но и досега те се събират заедно на купони и са истински приятели.

Театралният дебют на Меглена е във Варненския театър в ролята на Елисън от „Обърни се с гняв назад” от Дж. Озбърн. От 1969 г. е актриса в Театър „Българска армия”, където изиграва десетки роли в български и чужди съвременни и класически пиеси. Там случаят веднага я хвърля в устата на лъва. Съвсем изненадващо се оказва, че трябва да замести бременната Невена Симеонова - съпругата на Наум Шопов, в спектакъла „Трамвай Желание”. И така бойното й кръщение на сцената на „Армията” е с гениалните Наум Шопов и Петър Слабаков. И така в продължение на 49 години.

Гостувала е на сцената на Народния театър „Иван Вазов”, Пловдивския и в Театър 199. Има много участия в киното, телевизията и радиото. Сред филмите й са „Осмият”, „Онова нещо”, „Бяла магия”, френският „Изток – Запад” на Режи Варние с участието на Катрин Деньов, номиниран за „Оскар”.

Изиграла е десетки театрални роли, сред които: Офелия и Гертруда от „Хамлет” на Шекспир, Милкана от „Майстори” на Рачо Стоянов, Джудит от „Ученика на Дявола” от Шоу, Оливия от „Дванайста нощ” на Шекспир, Ева от „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати” от Брехт, Таничка от „Чудо” на Иван Радоев, „А” от „Три високи жени” на Едуард Олби, за която през 1996 г. получава наградата на Съюза на артистите за най-добра женска роля. През 2013 г. министърът на културата тогава д-р Петър Стоянович й връчи най-високото отличие на министерството - престижната награда „Златен век” - звезда, както и почетна грамота за големия й принос в развитието на българската култура. А през 2017 година получи и наградата „Аскеер”.

Най-голямото щастие за Меглена днес са дъщеря й Невена, която е художник сценограф, и внучката й – 12-годишната Маргарита, която е голямата й гордост.

 

Среща се с Висоцки, Катрин Деньов и Ед Харис

Няколко срещи със знаменити нейни колеги също белязват живота й. По време на турнето на театър „Таганка” у нас се запознава с великия Владимир Висоцки. Сприятелява се и с големия Ед Харис, докато снимат „Обратният път”. Той дори отива да я гледа в театъра и е във възторг от „Гара Виктория”. С грандамата на френското кино Катрин Деньов пък се запознава на снимките на номинирания за Оскар „Изток-запад”. Заедно снимат в бившия Партиен дом. Макар да я пазят строго, Меглена отива при нея и на английски й се представя. Звездата в началото изглежда малко надута, но след това показва топлотата си в разговора с Меглена.

 

За нея

55 години сме приятели

С Мегата ни свързва приятелство, което има почти 55-годишна давност. И съм истински щастлив от това. Благодаря на Меглена, че успя да го съхрани. Освен голяма актриса и приятелка, тя е човекът, който умее да прощава. А аз получих много прошки от нея, често ми е помагала, когато егото ми пречеше... Обичам я Мегата! Тя е известна и със своя апетит – не само творчески, но и към храната.

Актьорът Марин Янев

Мой боен другар

Тя е от нашата група - на методианците. Компанията ни беше много хубава. Методи Андонов ни учеше, че изкуството започва оттам, където започва мисленето. Отначало беше плаха, но постигна висини в театъра. Забавните ни моменти с нея са много, често учехме като студенти у тях по предмети като „диамат”, „история на БКП”... Последно играехме с нея пиесата „Квартет”. Мегата е мой боен другар...

Актьорът Стефан Мавродиев

Страхотен преводач е

Меглена ме е подкрепяла през целия живот. Когато съм имала нужда, винаги ми е давала всичко от себе си. Харесвам отношението й към приятелите си. Толкова сърдечен и прям човек, с чието приятелство продължавам да се гордея. Но освен прекрасна актриса, тя е и страхотен преводач от английски. Последната пиеса „4000 мили”, в която играе, е неин превод и на Искра Ангелова. Меги и прекрасна майка на Невена и прекрасна баба на Марги.

Д-р Ирена Савова, педиатър-неонатолог

Неконфликтна и благородна

Меглена е изключително добър и сърдечен човек. Само качествени и големи актьори като нея могат да изкарат почти 50 години на сцената. Тя наистина е една от грандамите на Армията. Неконфликтна и благородна, което е рядкост за професията. Голямата Невена Коканова ми каза веднъж за нея: „Меглена е много умна, възпитана и отдадена на професията”.

Ресторантьорът Никола Антикаджиев

Коментари

Задължително поле