Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Край на сагата със сградата на Турското консулство Наследниците обезщетени със земя и имоти в центъра на града

Община Свищов отпуска 1000 лева помощ на трите жени от къщата на ужасите Психолози започват работа с майката и двете сестри

Съдят шофьор, убил възрастен мъж заради забележка на пътя

Меглена Кунева: Програмата „Еразъм+“ се насочва към професионалното образование

Снимка: МОН

Професионалното образование и обучението за възрастни хора са нов фокус в европейската Програма „Еразъм+“ за 2017 г. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на конференция по програмата в резиденция Бояна, съобщават от МОН.

За следващата година е предвиден с 14% по-висок бюджет по „Еразъм+“. За тази година той е 27.4 млн. евро, посочи министърът.

„Еразъм+“ е най-известната програма за обмен, финансирана от ЕС. Тя има за цел подобряване на уменията и пригодността за заетост, както и модернизиране на образованието, обучението и работата с младежта. Подкрепят се международни партньорства между институции и организации, работещи в областта на образованието, обучението и младежта с цел стимулиране на сътрудничеството и изграждане на връзки между сектора на образованието и трудовия сектор, за да се преодолее липсата на умения, която се усеща в цяла Европа и в България.

Проучване на ЕК показва, че 92 на сто от работодателите търсят личностните черти, за чието изграждане допринася „Еразъм+“ – толерантност, увереност, умения за решаване на проблеми, любознателност, познаване на собствените силни и слаби страни и решителност, когато се взема решение за наемане на работа, каза министър Кунева. Тестове, проведени преди и след периодите на обмен в чужбина, показват, че при студентите по програмата тези личностни черти са по-силно изразени дори още преди обменът да е започнал. Когато се върнат, разликата по отношение на степента на изразеност на тези черти нараства средно с 42 на сто в сравнение с останалите студенти. „Еразъм+“ не само води до подобряване на перспективите за кариера на студентите, но също така разширява техния хоризонт и социалните им контакти, допълни Меглена Кунева.

Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова запозна участниците в конференцията с проведените две проучвания за предварителна оценка на въздействието на Програма „Еразъм+“ и за общественото мнение във връзка с нейното изпълнение. Те ще бъдат обективна основа за предстоящата през 2017 г. междинна оценка на „Еразъм+“, която ЕК ще осъществи в рамките на целия ЕС. На базата на подобни анализи може да се прецени необходимостта от промяна в приоритетите и цялостната реализация на програмата в България, за да бъде по-ефективен инструмент за осъществяване на целите и приоритетите на българското образование, обясни Калканова.

Всички критерии обхващат трите ключови дейности на Програма „Еразъм+“ – Ключова дейност 1 (Образователна мобилност) – всички сектори, които включват в себе си: училищно образование, професионално образование и обучение, висше образование, образование за възрастни, младеж. Ключова дейност 2 (Стратегически партньорства) и Ключова дейност 3 (Структурен диалог в сектор младеж).

Ефективността на Програма „Еразъм+“ като цяло може да бъде определена като много добра, което е необходима предпоставка за висока степен на въздействие в социален и икономически план. Полезността чрез резултатите от реализираните проекти е висока – над 93% от анкетираните. Приложимостта на резултатите от реализираните дейности по проекти, включени в извадката, свидетелстват за висока степен на показателя – над 88% от анкетираните твърдят, че постигнатите резултати помагат за решаване на съществуващи проблеми в сектора, в който функционира институцията им.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. поредна евроатлантическа олигoфрения… но полезна в евроатлантическата среда.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.