Меглена Кунева с пост в комитет на ЕК

Бившият вицепремиер и партиен лидер в оставка Меглена Кунева се е сдобила с нов пост в Брюксел. Това се разбира от Официалния вестник на Европейския съюз от 28 юли 2017 г., предаде БГНЕС.

Кунева е предложена от Европейската комисия за член на комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии. Заедно с нея, председателят на ЕК Жан Клод Юнкер е номинирал и португалския политик и бивш еврокомисар Антонио Виторино.

Декларацията, която би следвало да е подписала за поемане на новия пост, гласи следното:

“Няма да искам и няма да приемам указания от институции или правителства, нито от каквито и да било други органи, служби или агенции. Ще се въздържам от всякакви действия, които са несъвместими с характера на възложените ми функции. Декларирам, че доколкото ми е известно, не съм в конфликт на интереси. Конфликт на интереси съществува, когато безпристрастното и обективно упражняване на задълженията ми на член на комитета, съставен от независими изтъкнати личности, е опорочено по причини, свързани със семейството, личния живот, политическата, националната, философската или религиозната принадлежност, икономически интерес или всякакъв друг интерес, който е общ с този на потенциален получател. По-специално декларирам, че не съм член на Европейския парламент, на Съвета или на Комисията. Не упражнявам изборни мандати. Не съм длъжностно лице или друг служител на Европейския съюз. Не съм настоящ или бивш служител на европейска политическа партия или на европейска политическа фондация.”

Това означава, че Кунева би следвало да е излязла от създадената от нея партия "Движение България на гражданите". Такава информация от ДБГ до момента няма. По партидата на партията са правени промени за последно през февруари, но няма данни какви, сочи справка в регистъра на СГС.

По-късно от прессъобщение на ДБГ стана ясно, че Кунева ще започне работа на новия си пост през октомври.

Коментари

Задължително поле