Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души 552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

Меглена Кунева: 12-те защитени специалности във висшите учебни заведения са уникални и като наименование, и като съдържание

Определените от правителството 12 защитени специалности във висшите учебни заведения са уникални и като наименование, и като съдържание. Това заяви пред „Фокус“ вицепремиерът и министърът на образованието и науката Меглена Кунева. По думите й целта е висше образование, основано на конкурентен принцип към силен пазар както на образованието, така и на пазара на труда.

„Това са специалности, за които липсва заявен интерес или заявеният интерес е твърде нисък, но към определен етап от икономическото и обществено развитие на страната съществува необходимост от подготовка на специалисти точно в тази област. Механизмът за защитените специалности се свързва с липсата на търсене на пазара на труда, но това не я прави защитена, а само активира принципа за допълнително им финансиране“, уточни министър Меглена Кунева. По думите й по този начин специалностите се защитават от закриване и се гарантира възможност нашата страна да изпълнява поети ангажименти по международни спогодби и програми.
„Една голяма част от защитените специалности са свързани с чужди езици, с форма на защита на тези специалности, което ще позволи на България да продължи да изпълнява своите задължения за двустранен, културен или друг обмен с тези страни“, поясни министър Меглена Кунева. Тя допълни, че средствата са осигурени от държавния бюджет и включват 15 хиляди лева за всяка защитена специалност. Допълнителните средства ще бъдат изчислени по определена методика, каза още министър Меглена Кунева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.