Медведев призова за индивидуални ограничения при контрасанкциите за САЩ

Ответните мерки на антируските американски санкции трябва да предвиждат въвеждането на индивидуални ограничения спрямо юридически и физически лица от Съединените щати. Това каза в предаването „Вести в събота“ на телевизионния канал „Русия 1“ руският премиер Дмитрий Медведев, съобщи БНР.

Той призова задължително да бъде изработен механизъм, съгласно който по препоръка на президента, самият президент или правителството да могат да въвеждат индивидуални ограничения. Той призова още да се търси отговорност от онези, които изпълняват американските санкции.

По думите му, тези санкции целят да разрушат обществено-политическия строй в Русия и да навредят на икономиката и на хората. „Ако е така, то изпълнението на тези санкции от гражданите на нашата страна трябва да се смята за закононарушение“, посочи Медведев.

Депутатите от Думата ще разгледат законопроекта за контрасанкциите на 15 май. Той предвижда ограничения върху вноса на американски стоки, сред които храни, цигари, алкохол и някои лекарства.

Редица специалисти вече предупредиха за риска санкциите да навредят по-скоро на руските потребители, отколкото на американския бизнес. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че при приемането на законопроекта ще бъде защитен руският национален интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа