Медведев прогнозира "срива на идеята за американо-центричен свят" поради антируските санкции

Заместник-председателят на Съвета за сигурност (СК) на Руската федерация Дмитрий Медведев прогнозира поредица от кризи и конфликти като последица от антируските санкции и „срива на идеята за американо-центричен свят“.

В петък той публикува публикация в своя Telegram канал, в която предполага, че последиците от санкциите срещу Руската федерация ще бъдат енергийни, логистични, хранителни и други кризи в света.

„В резултат на това ще бъде създадена нова архитектура за сигурност, в която де факто, а след това и де юре, се признават съществуващите реалности: а) слабостта на западните концепции за международни отношения като „ред, основан на правила“ и други безсмислени западни боклуци; б) крахът на идеята за американо-центричния свят; в) наличието на интереси, уважавани от световната общност в онези страни, които са в остър стадий на конфликт със западния свят", пише още Медведев.

В публикация, озаглавена "Петък, 13-ти. Какво ще се случи след това, или Светът след антируските санкции (въобще не е прогноза)", заместник-председателят на Съвета за сигурност описва подробно възможните прояви на кризата в света. По-специално той посочва, че подобни ограничения биха довели до унищожаване на редица глобални вериги за доставки на стоки.

„Възможна е голяма логистична криза, включително срив на чуждестранни авиокомпании, на които е забранено да летят над руска територия“, коментира Медведев.

„Енергийната криза ще се засили в онези държави, които наложиха санкции за доставките на руски енергийни носители, по-нататъшният ръст на цените на изкопаемите горива ще продължи, а развитието на цифровата икономика в света ще се забави. Ще има пълноценна международна продоволствена криза с перспектива за глад в отделни държави“, добави заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Медведев прогнозира, че санкциите ще засегнат и световната финансова система, което ще доведе до възможна монетарна и финансова криза в някои страни или общности от държави, свързана с подкопаване на стабилността на редица национални валути, галопираща инфлация и унищожаване на законовите система за защита на частната собственост.

Според Медведев, много сфери на живота ще попаднат под удара като цяло.

„Нови регионални военни конфликти ще възникнат на места, където ситуацията не е била разрешена мирно в продължение на много години или се игнорират значимите интереси на големи международни играчи. Терористите стават все по-активни, вярвайки, че вниманието на западните власти сега е насочено към сблъсък с Русия“, пише още Медведев.

Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация също така призна вероятността от нови епидемии, причинени от отказа от честно международно сътрудничество в санитарно-епидемиологичната сфера или от преките факти за използване на биологични оръжия.

Говорейки за последствията от санкциите за международното сътрудничество, Медведев изрази мнение, че ще има спад в дейността на международните институции, които не са успели да докажат своята ефективност при разрешаването на ситуацията в Украйна. Като пример той посочи Съвета на Европа.

„Ще се формират нови международни съюзи на държави, основани на прагматични, а не идеологически англосаксонски критерии“, посочва Медведев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия