"Меден рудник" на хоро, празнува 99 години

Жителите на "Меден рудник" се хванаха на хоро и с много веселие отбелязаха 99- та годишнина от идването на първите заселници и създаването на селището, което в момента е порастнало и е най- големият бургаски комплекс. Организатори на празника са инициативен комитет от родолюбиви жители, Народно читалище "Паисий Хилендарски 1928" и общината.

"Няма друг жилищен комплекс в Бургас, който да има свой автентичен празник. И затова искам специално да ви поздравя, че присъствате тук и запазвате този автентичен дух и добрата традиция", каза в приветствието си към празнуващите кметът Димитър Николов.

По традиция празникът на "Меден рудник" се отбелязва всяка година през септември без фиксирана дата. Историята му е тясно свързана с Тракийския въпрос. Преди 104 години близо до чешма Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства тракийски бежанци. По-късно през 1920 година бургаската община отстъпва и узаконява земята на бежанците и нарича махалата Кара баир или Черни връх. През 1934 година Кара баир е преименувана в село Меден рудник, а през 1975 година то е присъединено към Бургас и обявено за негов квартал.

Коментари

Задължително поле