Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Медиатори помиряват бързо и безплатно стигнали до съд хора Всеки трети случай завършва със спогодба

Снимка: Даниела Фархи, Председателите на Районния и Окръжния съд Ерна Якова и Марин Маринов и адвокат Мария Бонева /от дясно на ляво/ бяха категорични, че медиацията е идеален вариант за бързо и евтино уреждане на много дела. Тя не може да се прилага само за наказателните процеси от общ характер.

Бърз и евтин начин за решаване на спорове извън съдебната зала работи успешно във Варна. За 2 години центърът за медиация към съдебния район е работил по над 100 случая. Само в 10% от тях едната страна е отказала да преговаря, а над 30% са приключени със спогодба или споразумение средно след две срещи на двете страни с медиатор, обобщи председателят на Районния съд Ерна Якова.

Тя отчете, че от началото на тази година окръжните и районни магистрати са препратили в центъра 53 дела, 19 от които вече са приключили със споразумения. Седем от решените извън съда спорове са за родителски права, има и три случая на домашно насилие. 70% от делата, които се насочват към 19-те медиатори, са граждански. Неформалната среда и поверителността правят медиацията особено подходяща при дела за развод между родители, защото комуникацията между тях се подобрява и се спестява шока за децата, показва практиката във Варна.

Методът е успешен и при делби, вече се прилага и при производства към длъжници. “Това е разкошна възможност, защото дава шанс и двете страни да спечелят, докато в съдебната зала винаги едната е губеща”, обясни медиаторът адвокат Мария Бонева. Тя припомни, че дело за делба гълта поне 2 г. и куп разноски, докато в центъра спорът се решава безплатно и за часове. Така наскоро спорещи фирмени партньори разрешили 10-годишна съдебна сага.

“Интересът към този метод расте, сега целта ни е да изведем медиацията преди съдебната фаза. Така ще се спестят още разходи, а и ще се разтоварят съдилищата, които страдат от остър недостиг на помещения”, коментира председателят на Окръжният съд Марин Маринов. Той припомни, че магистратите във Варна чакат своята нова съдебна палата вече 140 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете