Медиатори помиряват бързо и безплатно стигнали до съд хора

Всеки трети случай завършва със спогодба

Бърз и евтин начин за решаване на спорове извън съдебната зала работи успешно във Варна. За 2 години центърът за медиация към съдебния район е работил по над 100 случая. Само в 10% от тях едната страна е отказала да преговаря, а над 30% са приключени със спогодба или споразумение средно след две срещи на двете страни с медиатор, обобщи председателят на Районния съд Ерна Якова.

Тя отчете, че от началото на тази година окръжните и районни магистрати са препратили в центъра 53 дела, 19 от които вече са приключили със споразумения. Седем от решените извън съда спорове са за родителски права, има и три случая на домашно насилие. 70% от делата, които се насочват към 19-те медиатори, са граждански. Неформалната среда и поверителността правят медиацията особено подходяща при дела за развод между родители, защото комуникацията между тях се подобрява и се спестява шока за децата, показва практиката във Варна.

Методът е успешен и при делби, вече се прилага и при производства към длъжници. "Това е разкошна възможност, защото дава шанс и двете страни да спечелят, докато в съдебната зала винаги едната е губеща", обясни медиаторът адвокат Мария Бонева. Тя припомни, че дело за делба гълта поне 2 г. и куп разноски, докато в центъра спорът се решава безплатно и за часове. Така наскоро спорещи фирмени партньори разрешили 10-годишна съдебна сага.

"Интересът към този метод расте, сега целта ни е да изведем медиацията преди съдебната фаза. Така ще се спестят още разходи, а и ще се разтоварят съдилищата, които страдат от остър недостиг на помещения", коментира председателят на Окръжният съд Марин Маринов. Той припомни, че магистратите във Варна чакат своята нова съдебна палата вече 140 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България