Медиатори решиха 15 спора извън съда

15 спора успяха да разрешат тази година чрез извънсъдебни споразумения работещите безвъзмездно в Центъра по медиация към съдебния район на Варна, като последната спогодба бе постигната в навечерието на Коледа, съобщиха от пресцентъра на окръжния съд.

В центъра са ангажирани 15 души с различни професии – адвокати, педагози, психолози, а услугите им са безплатни. Най-често ги търсят хора, завели в районния и окръжния съд дела за делби, разводи, упражняване на родителски права, както и частни наказателни производства за обида или клевета. 75 срещи по 58 дела между спорещи са провели медиаторите през годината.

Традиционно след първата среща става ясно дали страните могат да се спогодят, а споразумения се подписват след втората, показва практиката на медиаторите. В първите дни на 2017 г. те продължават работата си по 8 дела, а екипът им е попълнен с четирима одобрени преди дни експерти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.