Украйна готви ново преминаване през Керченския проток

Благодарят на пожарникар, загасил горящ камион, превозващ над 400 газови бутилки Димитров попаднал на пожара на пътя за работа

Стари гуми на автобуса са причина за верижната катастрофа край Атия

Румен Радев: Голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора

Автомобилен състезател и плувец са спортистите на Велико Търново за 2018 година

Gripen – единственото решение за България

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

Мрежата на A1 генерира 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Откриват почетно консулство на България във Фукуока

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирано изграждането на газопровод между България и Гърция

Селена Гомес влиза във форма

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Доналд Тръмп е готов само да разгледа възможността за екстрадиция на Гюлен

Томислав Дончев: ЕК искаше да продадем мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“, нямаше как да приемем Глобатата можеше да достигне 320 млн., а е 77 млн., посочи вицепремиерът

Пускат уикенд винетка за 10 лв. от 1 януари

Медикаментите срещу температура – как да ги ползваме, без да си вредим

Повишена температура, хрема и главоболие са сред първите симптоми на вирусната инфекция. Вместо да се ядосваме, че ни е зле, трябва да осъзнаем, че организмът ни се нуждае от почивка и презареждане, за да се върне към състоянието на баланс и здраве.

Традиционната китайска медицина например разглежда хремата и кашлицата не като досадни спътници на респираторните инфекции, а като признаци за душевно „изчистване”. Когато човек е подложен на хроничен стрес, изпитва постоянна преумора, чувства се психически затормозен и има нужда да се усамоти за почивка, но не обръща внимание на нуждите си, често тялото му реагира с подобни физически симптоми. Боледуването се оказва тази единствена възможност за почивка, която сме си отказвали, но организмът ни в крайна сметка сам си осигурява. Добре е да се замислим върху тази теория на древната медицина. Но какво да правим все пак, ако сме стигнали до нужда от лечение?

Вирусната инфекция обикновено протича между 3 и 7 дни

Важно е лечението да започне колкото се може по-скоро – още в първите 24 часа. Всички неприятни оплаквания – температура, главоболие, отпадналост и др., всъщност са знак, че организмът ни е започнал да се бори с болестта. Т. нар. NK-килъри (клетките убийци) унищожават заразените с вируса клетки.
Често пъти в този момент посягаме към комбинираните лекарствени препарати за грип и настинка, които сме запомнили от рекламите. Разчитаме на т. нар. симптоматични средства – медикаменти за понижаване на температура (антипиретици), за облекчаване на кашлица и болки в гърлото. Всички те обаче не лекуват – функцията им е единствено да облекчат неприятните симптоми. Ако се изкушим да ликвидираме проблема си още по-бързо – с антибиотик, отново сме на грешен път. Антибиотикът не е предназачен за лечение на вирусни инфекции. Назначението му се прави по строги показания и единствено по лекарска преценка. Какво още е важно да знаем , за да не саботираме организма си в периода, в който има нужда от максимално активиране на защитните си сили?

Ако температурата е до 38,5° С, не бива да се бърза с опитите да я понижим

Високата температура често пъти е признак на една добра реактивност на организма при вирусна инфекция. Ако започнем прием на антипиретици, това облекчава за момент, но и осигурява комфорт и свобода на вирусите да се размножават. Безразборната и погрешна употреба (над допустимата доза) на подобни лекарства потиска естествената защита, може да доведе до токсично натоварване и повишава риска от алергизация. Натоварваме ненужно черния дроб и бъбреците. А те имат своята важна функция в този период, свързана с изчистването на токсините.
Капките за нос също далеч не са безобидни. Те съдържат съставки, които свиват кръвоносните съдове и намаляват отока на носната лигавица. Целта е да се постигне временно облекчаване на дишането, но заради съдосвиващото им действие всъщност се забавя оздравителният процес. Носната лигавица изсъхва, секретите се изчистват по-трудно. Не бива да се използват повече от 5-7 дни. Ако се прекали с употребата им, се получава обратният ефект – хипернабъбване на лигавицата.

Хомеопатията е ефективна, щадяща и безопасна терапия

Защо с хомеопатия? Тъй като няма никакви нежелани странични ефекти и риск от лекарствено взаимодействие. Добър вариант при настинка и грип е приемът на комплексен хомеопатичен препарат, какъвто е например Инфлуцид. Той въздейства както върху първоначалния момент на разпространение и размножаване на вируса, така и подпомага имунния отговор на организма. В същото време облекчава и всички неприятни симптоми. Приема се по 1 таблетка на всеки час при възрастни (до 12 табл. дневно) и през 2 ч. за деца (до 8 табл. дневно). След подобряване на състоянието е важно да се продължи с поддържаща терапия в течение на минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 табл. дневно).

Друг ценен помощник срещу вирусите са Шуслеровите соли. При запушен нос или хрема, сухота, дразнене или болка в гърлото, повишаване на температурата, главоболие, втрисане започнете да приемате на всеки половин час по 1 таблетка Шуслерова сол №3 железен фосфат. Железният фосфат помага за овладяване на възпалителния процес и засилване на съпротивителните сили на организма. Сол №3 е ефективна също така като основно противотемпературно средство. При повишаване на температурата над 38.5° С към нея трябва да се добави и сол №5 калиев фосфат (двете соли се редуват с по 1 табл. през 30 минути). Във втория стадий на заболяването, ако температурата не спада, хремата се влошава, появява се кашлица, започнете да редувате сол №3 със сол №4 калиев хлорид – минералната сол при възпаление на лигавиците. Комбинацията на соли №3 и №4 е подходяща при появата на секрети – воднисти и бели. Калиевият хлорид въздейства пряко върху лигавиците, като намалява отока и овладява прогресиращото остро възпаление. Приемът е на всеки час-два по 1 таблетка от всяка сол. Ако хремата се влоши и секретите станат жълто-зеленикави, добавете и сол №6 калиев сулфат.

Изпитани домашни методи и средства

Още когато усетите, че ви втриса, появят се леко главоболие, замаяност и болки в мускулите, може да затоплите краката в гореща вода или направо да си направите гореща вана. Целта е да се предизвика обилно потене. Помага и пиенето на топъл чай. След това се обличат топли сухи дрехи и чорапи, за да се запази топлината. Болният ляга в топло легло. Преоблича се, ако се изпоти насън. Почивайте и пийте повече вода и чай, за да може с потта и урината да се изхвърлят токсините от инфекцията.
И една от най-често повтаряните препоръки, която обаче болните най-рядко спазват е: не боледувайте на крак. Защо този съвет е толкова важен? Борбата с вируса е процес, който отнема много енергия и в него изцяло е въвлечена имунната система. Като не даваме възможност на тялото си да почива и да се възстанови, боледуването протича по-дълго, често се стига до вторична бактериална инфекция, до повторни инфекции или усложнения. В допълнение – разпространявате заразата сред колегите си в офиса, сред хората в градския транспорт или в магазина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.