Медикаментите срещу температура – как да ги ползваме, без да си вредим

Sick woman drinking tea holding thermometer on couch

Повишена температура, хрема и главоболие са сред първите симптоми на вирусната инфекция. Вместо да се ядосваме, че ни е зле, трябва да осъзнаем, че организмът ни се нуждае от почивка и презареждане, за да се върне към състоянието на баланс и здраве.

Традиционната китайска медицина например разглежда хремата и кашлицата не като досадни спътници на респираторните инфекции, а като признаци за душевно „изчистване”. Когато човек е подложен на хроничен стрес, изпитва постоянна преумора, чувства се психически затормозен и има нужда да се усамоти за почивка, но не обръща внимание на нуждите си, често тялото му реагира с подобни физически симптоми. Боледуването се оказва тази единствена възможност за почивка, която сме си отказвали, но организмът ни в крайна сметка сам си осигурява. Добре е да се замислим върху тази теория на древната медицина. Но какво да правим все пак, ако сме стигнали до нужда от лечение?

Вирусната инфекция обикновено протича между 3 и 7 дни

Важно е лечението да започне колкото се може по-скоро – още в първите 24 часа. Всички неприятни оплаквания – температура, главоболие, отпадналост и др., всъщност са знак, че организмът ни е започнал да се бори с болестта. Т. нар. NK-килъри (клетките убийци) унищожават заразените с вируса клетки.

Често пъти в този момент посягаме към комбинираните лекарствени препарати за грип и настинка, които сме запомнили от рекламите. Разчитаме на т. нар. симптоматични средства - медикаменти за понижаване на температура (антипиретици), за облекчаване на кашлица и болки в гърлото. Всички те обаче не лекуват – функцията им е единствено да облекчат неприятните симптоми. Ако се изкушим да ликвидираме проблема си още по-бързо – с антибиотик, отново сме на грешен път. Антибиотикът не е предназачен за лечение на вирусни инфекции. Назначението му се прави по строги показания и единствено по лекарска преценка. Какво още е важно да знаем , за да не саботираме организма си в периода, в който има нужда от максимално активиране на защитните си сили?

Ако температурата е до 38,5° С, не бива да се бърза с опитите да я понижим

Високата температура често пъти е признак на една добра реактивност на организма при вирусна инфекция. Ако започнем прием на антипиретици, това облекчава за момент, но и осигурява комфорт и свобода на вирусите да се размножават. Безразборната и погрешна употреба (над допустимата доза) на подобни лекарства потиска естествената защита, може да доведе до токсично натоварване и повишава риска от алергизация. Натоварваме ненужно черния дроб и бъбреците. А те имат своята важна функция в този период, свързана с изчистването на токсините.

Капките за нос също далеч не са безобидни. Те съдържат съставки, които свиват кръвоносните съдове и намаляват отока на носната лигавица. Целта е да се постигне временно облекчаване на дишането, но заради съдосвиващото им действие всъщност се забавя оздравителният процес. Носната лигавица изсъхва, секретите се изчистват по-трудно. Не бива да се използват повече от 5-7 дни. Ако се прекали с употребата им, се получава обратният ефект - хипернабъбване на лигавицата.

Хомеопатията е ефективна, щадяща и безопасна терапия

Защо с хомеопатия? Тъй като няма никакви нежелани странични ефекти и риск от лекарствено взаимодействие. Добър вариант при настинка и грип е приемът на комплексен хомеопатичен препарат, какъвто е например Инфлуцид. Той въздейства както върху първоначалния момент на разпространение и размножаване на вируса, така и подпомага имунния отговор на организма. В същото време облекчава и всички неприятни симптоми. Приема се по 1 таблетка на всеки час при възрастни (до 12 табл. дневно) и през 2 ч. за деца (до 8 табл. дневно). След подобряване на състоянието е важно да се продължи с поддържаща терапия в течение на минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 табл. дневно).

Друг ценен помощник срещу вирусите са Шуслеровите соли. При запушен нос или хрема, сухота, дразнене или болка в гърлото, повишаване на температурата, главоболие, втрисане започнете да приемате на всеки половин час по 1 таблетка Шуслерова сол №3 железен фосфат. Железният фосфат помага за овладяване на възпалителния процес и засилване на съпротивителните сили на организма. Сол №3 е ефективна също така като основно противотемпературно средство. При повишаване на температурата над 38.5° С към нея трябва да се добави и сол №5 калиев фосфат (двете соли се редуват с по 1 табл. през 30 минути). Във втория стадий на заболяването, ако температурата не спада, хремата се влошава, появява се кашлица, започнете да редувате сол №3 със сол №4 калиев хлорид – минералната сол при възпаление на лигавиците. Комбинацията на соли №3 и №4 е подходяща при появата на секрети – воднисти и бели. Калиевият хлорид въздейства пряко върху лигавиците, като намалява отока и овладява прогресиращото остро възпаление. Приемът е на всеки час-два по 1 таблетка от всяка сол. Ако хремата се влоши и секретите станат жълто-зеленикави, добавете и сол №6 калиев сулфат.

Изпитани домашни методи и средства

Още когато усетите, че ви втриса, появят се леко главоболие, замаяност и болки в мускулите, може да затоплите краката в гореща вода или направо да си направите гореща вана. Целта е да се предизвика обилно потене. Помага и пиенето на топъл чай. След това се обличат топли сухи дрехи и чорапи, за да се запази топлината. Болният ляга в топло легло. Преоблича се, ако се изпоти насън. Почивайте и пийте повече вода и чай, за да може с потта и урината да се изхвърлят токсините от инфекцията.

И една от най-често повтаряните препоръки, която обаче болните най-рядко спазват е: не боледувайте на крак. Защо този съвет е толкова важен? Борбата с вируса е процес, който отнема много енергия и в него изцяло е въвлечена имунната система. Като не даваме възможност на тялото си да почива и да се възстанови, боледуването протича по-дълго, често се стига до вторична бактериална инфекция, до повторни инфекции или усложнения. В допълнение – разпространявате заразата сред колегите си в офиса, сред хората в градския транспорт или в магазина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве