Медицинските сестри и лекари в Лом излязоха на протест

Над 150 сестри и лекари излязоха в петък по обед на протест пред общинската болница „Свети Николай Чудотворец” в Лом. Медиците носеха плакати с надписи „Търпението ни свърши!”, „Стига празни обещания” и обявиха, че подкрепят протеста на медицинските сестри в цялата страна. Те настояха да им бъдат осигурени нормални условия за работа и отдих и достойно заплащане на труда. Акцията не е организирана от синдикати, а е израз на лична и професионална позиция и е координирана в социалните мрежи, отбелязаха здравните служителки. Сестрите обясниха, че предварително са изработили необходимите часове и са съставили график, така че болните да не бъдат лишени от грижи.

Протестиращите бяха подкрепени и от управителя на болницата д-р Георги Савков, който също застана в редиците им. „Присъединявам се към исканията на сестрите и съм съпричастен на проблемите им. Без тях нашата работа е невъзможна!”, заяви той и допълни, че от 1 март ръководството на крайдунавската болница е увеличило заплатите на сестрите според възможностите на бюджета. „Това обаче е недостатъчно. Цялата система на здравното финансиране трябва да бъде променена, за да получават всички медици от санитарите до лекарите достойно и справедливо заплащане! Държавата се грижи за държавните болници – областни и университетски, но като че ли е загърбила общинските”, каза д-р Савков.

В ломската болница работят 143 сестри, лаборанти, акушерки и кинезитерапевти, но като навсякъде в страната кадри не достигат. Годишно през МБАЛ – Лом преминават над 10 000 пациенти, част от които са от съседни общини и области като Белоградчик, Козлодуй, Видин и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България