Иран заяви, че танкерът „Грейс 1“ ще отплава от Гибралтар в неделя вечерта

Бананите от Еквадор с кокаина били за румънската мафия Проверяват складове в София, Пловдив и Варна

Улиците на Хонконг се изпълниха с протестиращи въпреки проливния дъжд (СНИМКИ и ВИДЕО)

ДНК проба доказа: Мартин Трифонов е изнасилил и убил детето в Сотиря

Сложна операция в Полша за спасяване на пещерняци

Мария Димитрова от София: Пожелай си спасение и чудесата идват при теб При д-р Емилова жената се избавила от мъртвата хватка на тежки болести

Диетата на Одри Хепбърн Паста, паста и отново паста

Българският ансамбъл грабна злато и бронз на Световната купа в Минск

Турското езеро Туз се оцвети в розово (СНИМКИ и ВИДЕО)

Голям пожар бушува край село Реброво (СНИМКИ)

Гибралтар отново не прие искането на САЩ да не освобождава иранския петролен танкер

Бебе на 40 дни почина от задушаване в Благоевградско

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако същото направят и САЩ

34 малчугани от Габрово станаха „внучета назаем“ Дневните лагери „Приеми ме на село“ са по инициатива на Общината

Пациент уби четирима души в румънска психиатрия

„Медицински одит” глоби хирург с 500 лв.

 

500 лв. глоба наложи Изпълнителна агенция „Медицински одит” на хирург от Разград, нарушил медицински стандарти по хирургия и не извършил задължителни консултации със специалисти преди операция.

Санкцията е след проверка от одита, който бил сигнализиран от полицията в Разград за образувана преписка по жалба на пациент. Той постъпил по спешност в болницата в Разград на 12.06.2015г. след травма на лява ръка „гилотинно нараняване” по време на работа. Имал фрактури на петте пръста, с увреждания на тъкани, отоци на дланта и предмишницата. Какво точно е пишело в жалбата на пациента не става ясно, но от одита направили проверка на случая през юли миналата година. Тя установила, че хирургът Б.М. не назначил консултация с ортопед – травматолог за уточняване на диагнозата и оперативното лечение. Не били извършени и задължителни  консултации за определяне на оперативния риск с кардиолог, а окончателната преценка на този риск не била съгласувана с анестезиолог.

Проверяващите излезли със заключението, че опериращият не е предоставил дължимата лекарска грижа на своя пациент, според правилата на добрата медицинска практика, утвърдените стандарти и професионална етика. Установени били нарушения на Закона за здравето, които били вписани в акт. През ноември било издадено и наказателно постановление с административно наказание в размер на 500 лв. Хирургът го обжалвал пред Районния съд в Разград, който подробно е разгледал случая и възраженията на лекаря.

„Проверяващите приели, че жалбоподателят в качеството му на лекар –оператор, не е предоставил дължимата лекарска грижа на своя пациент, съгласно правилата на добрата медицинска практика, утвърдените медицински стандарти и професионална етика”, пише в решението на съда, което потвърждава наложената санкция. Посочва се, че не  са били осъществени  три самостоятелни действия от определения с Наредба алгоритъм на оказване на медицинска помощ и степента на обществена опасност на нарушението, пряко засягащо здравето на пациента, била съществена.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Административния в Разград.

Според запознати хирургът вече не работел в разградската болница.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.