Медицински университет-Варна изгражда мозъчен тръст от експерти по стволови клетки

Проф. Групчева, проф. Тончев и проф. Резник разясниха ползите от проекта, който трябва да се реализира през следващите 5 г.

Мозъчен тръст от специалисти по биология на стволовите клетки ще изгради Медицински университет-Варна с финансиране от ЕК. Висшето училище е първата българска институция, която успя да се пребори с над 100 конкуренти и да спечели конкурса "Ръководител на Европейското научно пространство" на стойност 2,5 млн. евро с проекта си, наречен "TRANSTEM". "Чрез него целим да привлечем специалист, който да допълни и надгради потенциала ни в областта на регенерацията", обясни обясни проф. д-р Антон Тончев, директор на Научно-изследователския институт /НИИ/ към МУ-Варна.

Ръководител на проекта ще бъде избран чрез международен конкурс до май 2020 г., а той ще изгради екип от 6 души, чиято работа ще бъде финансирана с евросредствата. Крайната цел е след 5 г. МУ-Варна да разполага с подготвени млади учени в тази сфера, да се разшири обемът и видът на трансплантациите на стволови клетки и да се удължи животът на пациентите, претърпели подобни интервенции. В НИИ вече работят 3 екипа в тази област. Над 100 трансплантации на костно-мозъчни стволови клетки е извършил през последните 3 г. екипът на проф. Игор Резник, който прави и клинични изпитания за използването им при автоимунни болести като множествената склероза.

140 души с увреждания на роговицата на очите са прогледнали след присаждане на собствени или от донор лимбални стволови клетки от екипа на зам.-ректора на МУ-Варна проф. д-р Христина Групчева. "Някои от пациентите бяха напълно слепи, а сега могат да живеят независимо", подчерта тя. Третият екип начело с проф. д-р Антон Тончев е пионер у нас в изследването на стволовите клетки в мозъка. "Изпитанията още са на експериментално ниво, но потенциалът е огромен, тъй като засяга широк кръг от неврологични и психиатрични болести като Алцхаймер, например", поясни проф. Тончев. Бъдещият мозъчен тръст от експерти ще работи в базата на Центъра по транслационна медицина и клетъчна терапия в УМБАЛ "Св. Марина", който бе оборудван преди 5 г. след спечелен проект по ОП "Конкурентоспособност".

Коментари

Задължително поле