82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Медицински център „Св.Елисавета“ в Плевен отчита 2253 ин витро процедури и родени 1116 деца за 10 г

Снимка: Архив

Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ в Плевен през април навършва 10 г от създаването си. За този период там са извършени общо 2253 ин витро процедури, чрез които са родени 1116 деца. Центърът има сключен договор с Фонда за асистирана репродукция, като благодарение на него са били направени 1338 процедури и са родени 506 бебета.

Управителят на центъра доц. Емилияна Конова информира, че акцент в събитията по повод честването на годишнината ще бъде организирането на седмото издание на Плевенските дни на репродуктивната медицина като продължение на традиционните Плевенски имунологични дни. Проявата ще е от 28 до 30 април, а целта ще е да бъдат дискутирани съвременните постижения и противоречия във фундаменталните и практически аспекти на репродуктивните неуспехи, обединявайки в един форум специалисти от различни области на репродуктивната медицина- акушерство и гинекология, репродуктивна имунология, репродуктивна ендокринология, медицинска генетика, андрология, неонатология, репродуктивна психология. Във форума ще бъдат включени две нови научни сесии – „Микробиология и вирусология“ и „Медицинско право“. Ще бъдат организирани и кръгли маси по актуални практически проблеми, изискващи по-широко обсъждане и съгласуване.

Доц. Конова информира, че преди едно десетилетие Центърът е създаден от 15 човека – голяма част от които току що завършили лекари и биолози. „Никой от нас до този момент не се беше занимавал с ин витро и не знаехме какво ни предстои.Днес имаме екип от 57 специалисти, както и филиали в Бургас и Пловдив“, подчерта доц.Конова.

Тя допълни, че през изминалите години са работили в три основни направления – центърът да не е само здравно заведение, в което се извършват диагностика, изледвания и лечение, но и да се развива и програма за благотворителност. Така за 10 години безплатно са били консултирани 2040 пациенти в различни градове на България, като тези кампании продължават периодично да се провеждат. Също така, в центровете в Плевен и Пловдив изследването на хуморален имунитет е безплатно за деца до 18 г.

„Нашето верую е, че колкото по-рано ние, имунулозите, се погрижим за имунитета на децата, толкова по-добре можем да профилактираме заболяванията във времето“, заяви доц. Емилияна Конова.
Тя обяви, че по случай юбилея на Центъра ще бъде направен пореден жест на благотворителност за пациентите от Пловдив. Здравното заведение ще дари безплатна ин витро процедура на семейство с репродуктивни проблеми, което ще бъде определено чрез жребий навръх Деня на жената – Осми март.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.