Медици от болницата във Велинград са подали колективна оставка

Лекари, медицински сестри и лаборанти от болницата във Велинград подадоха тази сутрин колективна оставка, но към момента остават на работните си места, информира БНР. Специалистите се чувстват унижени от обвиненията, че отказват да приемат пациенти с Covid-19. От болницата твърдят, че не могат да отговорят на последните изисквания за разкриването на допълнителни легла за прием на пациенти с Covid.

В момента в многопрофилната болница се лекуват 6 пациенти с Covid.

Директорът на РЗИ  д-р Фани Петрова заяви, че едва от този месец болницата във Велинград е започнала да лекува пациенти с оглед повишените нива в Родопската част на областта.

"Нито едно лечебно заведение, което е лекувало, не е ощетено, така че обяснения от рода на незаплащане не са състоятелни."
В писмо до медиите медиците заявяват, че се чувстват унижени от кмета на Сърница Неби Бозов, който ги обвинявал в отказ да приемат пациенти с Covid-19.
В писмото на лекарите се казва, че са обезпокоени и оскърбени от „безотговорното политизиране на случаите на Covid-19 в Доспат, Грашево и Сърница“.
Неби Бозов отрече това и поясни, че става дума за жена от Сърница, която час и половина е престояла в линейка, след като болницата във Велинград е отказала да я приеме.

Това е наложило намесата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Не може всеки път да се търси господин Карадайъ или някой друг политик - господин Борисов или.... Има институции, които бяха безпомощни в този случай. Обажда ми се директорът на Спешна помощ - Пазарджик: Имате жител от Сърница, който стои в линейката час и половина, но той в момента е с вързани ръце. Той носи цялата отговорност, но никой не му приема пациента. На мене ми звъни директорът на болницата и казва: "Ние не получаваме пари за Covid-19". Всеки е с някаква различна версия".

Отговорът на медиците е заявената колективна оставка. От болницата настояват за намесата на здравното министерство.

Д-р Жеко Чешмеджиев, управител на болницата във Велинград, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

„Медицинският съвет е взел решение и персоналът подаде колективна оставка. Аз се надявам колегите да размислят и да не оставяме населеното място без медицинска помощ. Това е акт по-скоро на разочарование на персонала, който е принуден да работи в условията на спешност и да гледа болни с Covid-19 едновременно при намален личен състав и при наличие на доста пенсионери“

Оставката е входирана късно снощи, допълни той.

„След отпадане на извънредното положение имаше указания от министерството, че болните трябва да се лекуват в инфекциозни клиники. Във Велинградската болница няма инфекциозно отделение. Има обаче филиал на „Спешна помощ“, който непрекъснато кара пациенти от 3 общини, които обслужваме в условията на спешност. Ние сме се подготвили, в рамките на възможността на една общинска болница, и сме създали отделен сектор. Няма инфекциозно отделение. Входовете са едни и същи…“.

Вчера в болницата е имало 8 доказани пациенти с коронавирус, а в момента са 7, допълни Чешмеджиев. Възможно е да се настанят максимум 10.

„Проблемът е в пациентите, които идват с пневмония, съмнителни. Докато излезе техния PCR тест, те най-често са в изолатори към другите отделения. Когато се влоши тяхното състояние, често се налага да се правят реанимационни мероприятия, при които хората, в условията на спешност, не винаги са защитени. Има риск и за останалите пациенти, и за гостите на града, които също ползват спешна помощ“.

Болницата обслужва 60 000 души от 3 пазарджишки общини

„Искрено се надявам лекарите да оттеглят своята оставка и наистина да бъдем чути, а не административно задължавани. Може би има начини, с които да се разпределят болните по-равномерно и да се карат в болници, където има нужния капацитет на лечение“. 

Чешмеджиев ще уведоми областния кризисен щаб за оставката.

Коментари

Задължително поле