Медици от Велики Преслав излизат на протест

Персоналът на общинската болница в град Велики Преслав излиза на символичен протест в понеделник. 85 лекари, сестри и помощен персонал работят в здравното заведение, на което разчитат болни от старата столица, община Върбица, дори пациенти от Шумен. Вече върви подписка на инициативен комитет в подкрепа на здравното заведение, каза управителят д-р Иван Димитров.

Той обяви, че болницата има 100 000 лв. текущи задължения към доставчици и още 65 000 лв. просрочени борчове. "Перспективата е лоша. Цените на клиничните пътеки не са променяни от 2007 г., а тогава минималната заплата беше 180 лв.", напомня медикът. Ако цените останат същите, фонд работна заплата на болницата, ще бъде по-голям от месечния й лимит.

Исканията на общинските болници са освен адекватни цени на клиничните пътеки, целева субсидия от държавния бюджет, защото те са нужни на населението от отдалечени региони, както и изплащане на надлимитната дейност. Медиците са категорични, че е нужен дебат по темата българско здравеопазване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България