Медици от Велико Търново отрекоха 10-годишното дете да е било в критично състояние

Според кмета на Свищов Генчо Генчев по молба на родителите той е настоял пред здравния министър за прехвърляне на момичето в болница "Пирогов"

Медици от областната болница във Велико Търново отрекоха 10-годишното дете, което е било оперирано от остър апендикс и прехвърлено в болница "Пирогов", да е било в критично състояние. Според кмета на Свищов Генчо Генчев по молба на родителите на малката Ева, той е настоял пред здравния министър проф.д-р Костадин Ангелов за транспортиране на момичето в София. Генчев твърди, че това се наложило след като състоянието на детето се е влошило след операцията, вдигнало е температура и по тялото му се появили обриви.

"Детето е прието по спешност в Хирургично отделение на 21 февруари в късния следобед, след преглед в спешен кабинет. Оплаквало се е от силни болки в корема ,изразени в дясно, с картина на локален перитонит и фебрилитет, съпроводени с многократно повръщане .Преболедувало е от COVID-19 през  декември 2020 г. След проведените прегледи и изследвания, дежурният екип се насочва към диагнозата остро възпаление на апендикса и остро възпаление на лимфните възли в корема /мезаденит/", заявиха началникът на хирургично отделение д-р Николен Стойнов и лекуващият лекар д-р Пламен Маринов.                  

                          
"Извършена е апендектомия и хистологично е доказан остър катарален апендицит и напреднала форма на мезаденит. Извършена е апендектомия и започнато лечение с двойна  комбинация антибиотици, но поради персистиране на фебрилитета в първите 48 часа,след предложение от педиатър е включен и трети антибиотик. В следоперативния период , освен фебрилитета не се установиха усложнения от страна на извършената апендектомия. Детето се захрани и раздвижи дори и извънболничната стая. След  втория следоперативен ден , от скромния опит който имаме  от други преболедували от коронавирус деца, на които също е извършена апендектомия  по повод остър апендицит, предположихме, че и тук се касае за така наречния“ постковиден синдром“, което отбелязахме в епикризата при изписването му", изтъкват медиците. 

Лекарите продължили лечението , съгласувано с педиатри и инфекционисти ,които отхвърлили релапс на инфекциозно заболяване .

"На четвъртия следоперативен ден, въпреки бавно подобряващото му се състояние по настояване на близките,детето е транспортирано в Клиника по детска хирургия при УМБЛСМ "Пирогов"-София , където поставената от нас диагноза е потвърдена", допълват хирурзите. 

Те казват още, че не е извършвана повторна оперативна интервенция.

"Важно е да се отбележи, че ежедневно детето е консултирано както от лекуващия лекар, от Началник отделението ,от дежурните  педиатри, инфекционисит и офталмолог. Извършвани са му ежедневни параклинични изследавния .
Отричаме, че детето е било в критично състояние и никога не е ставало дума за възможен фатален край", категорични са д-р Стойнов и д-р Маринов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони