Междуконтиненталната ракета на Северна Корея (ИНФОГРАФИКА)

САЩ, Япония и Южна Корея гневни на Ким Чен Ун

Северна Корея обяви, че успешно е изпитала първата си междуконтинентална балистична ракета, за която Пхенян твърди, че може да порази цели във всяка точка от света, предаде Би Би Си. В съобщение на държавните медии в КНДР се посочва, че ракетата “Хвасон-14” е достигнала в най-високата си точка на амплитудата 2802 км. Изминала 933 км за 39 минути и успешно поразила цел в Японско море.

Пускът бил лично проследен от лидера на комунистическата държава Ким Чен Ун. От началото на годината Северна Корея осъществи 11 ракетни теста, които определи като подготовка за удар по САЩ.

MILITARY: North Korea claims first ICBM launch

Действията на Пхенян веднага бяха осъдени от регионалните съседи Япония и Южна Корея. US президентът Доналд Тръмп реагира остро в туитър, като написа: “Този тип няма ли нещо по-интересно за правене”. И пак призова Китай да окаже натиск над Пхенян.

Руското военно министерство омаловажи теста и съобщи, че ракетата достигнала само 535 км височина, изминавайки едва 510 км. А това отговаряло на ракета със среден обсег.

Според представители на САЩ и Южна Корея тя прелетяла 930 км, достигайки 2500 км височина. При оптимална траектория, това означавало 6700 км обсег, т.е. до Аляска.

На среща в Москва вчера руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин се обявиха за замразяване на севернокорейската ракетна програма, но и на съвместните учения на САЩ и Южна Корея в региона. “Оправданите опасения на КНДР трябва да бъдат уважени, а ПРО системата на САЩ в Североизточна Азия застрашава стратегически интереси, включително на Китай и Русия”, се казва в съвместно становище на руското и китайското външно министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия