Международна проверка по българските плажове със "син флаг"

На българските плажове, сертифицирани по Програма „Син флаг” и наградени с престижната световна награда Син флаг, беше осъществена проверка от Международната координация на програмата в Дания.

Дългогодишният одитор Дионисия Пападопулу посети всички плажове, отличени през 2017 год. със Син флаг, и провери изпълнението на критериите на програмата, съобщиха от Българско движение „Син флаг“ . Проверката приключи със заключението, че наградените български плажове отлично се справят с покриването на изискванията на Синия флаг и по нищо не отстъпват на световните си конкуренти. Особено впечатлена бе одиторката от чистотата, каквато рядко е срещала при проверките в другите страни. Освен отчитане изпълнението на критериите проверяващата високо оцени добрите практики по отличените със Син флаг български плажове, свързани с инфраструктурата, услугите, информацията и предлагането на удобства за хората с увреждания.

Програма „Син флаг” е доброволна сертификационна процедура за плажове, яхтени пристанища и туристически водни съдове, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education-FEE), в която членуват национални организации от над 70 държави от цял свят. Българско Движение „Син флаг“ е пълноправен член и представител за България FEE.

„Син флаг” е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени през 2017-та най-добрите световни 4286 плажове, яхтени пристанища и туристически водни съдове, сред които и тези на изявени български курорти – Оазис, Дюни, Созопол–Харманите, Поморие-Изток, Слънчев бряг-Юг, Свети Влас-Централен, Свети Влас-Нов плаж, Свети Влас-Изток, Слънчев ден, Албена, Бялата лагуна и яхтено пристанище - „Марина Диневи”.

През 2017 г. се чества 30-годишнината от стартирането на Програмата „Син флаг”, а в България тя има вече 22-годишна история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България