Международна продукция на "Дон Кихот" в Opera Open в Пловдив

Класическото балетно заглавие „Дон Кихот” от чешкия композитор Лудвиг Минкус ще оживее за първи път този четвъртък на сцената на Античния театър в Пловдив в рамките на фестивала „Opera Open” благодарение на международно сътрудничество на постановъчен екип от Украйна, балетната трупа на Македонската опера и балет и Оркестъра на Държавна опера Пловдив.

Диригент на грандиозния спектакъл на 6 юли е Бисера Чадловска (Македония), която се дипломира в Държавната музикална академия в София. Балетът “Дон Кихот” е завлядяваща история за вятърни мелници, идеалната жена, истинската любов и всичко между тях.

От своето първо представяне през 1740 година във Виена досега произведението от Лудвиг Минкус е сред най-популярните образци на класическия танц, а постановката на Болшой театър от 1869 година се играе и до днес! Хореограф на спектакъла в Opera Open пък e народният артист на Украйна Виктор Яременко, който има редица международни награди като балетист, а по-късно и като постановчик.

В неговия „Дон Кихот” диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. Спектакълът на Македонската опера и балет пристига на Античния театър с пищни костюми, дело на украинската художничка Гана Ипатиева, която „облече” и „Лебедово езеро” на Опера Пловдив.

Водещата балетна трупа на Македония е предвождана от солистите Васил Чичиашвили, носител на почетния орден на Грузия, и Мими Поп Алексова Атанасовска в ролите на влюбените Базил и Китри. В ролята на Дон Кихот публиката пък ще види балетмайстора на Опера Пловдив Йордан Кръстев. „Дон Кихот” предлага на публиката един класически балетен спектакъл, за да отговори на мултижанровото търсене на Opera Open.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура