Международните наблюдатели на изборите в България: Някои партии използваха провокаторска и ксенофобска реторика

Участниците на предсрочните парламентарни избори в България могат да се обърнат свободно към своите избиратели, като кампанията беше сдържана и, като цяло, характеризирана от обществено разочарование от политиката и изборна умора. Това констатираха международните наблюдатели в предварително изявление, представено днес на брифинг в Хотел Балкан.

Представителите на ОССЕ и ПАСЕ коментираха още, че забраната в Изборния кодекс да се провежда предизборна кампания на друг език освен на български нарушава възможността на някои от участниците да общуват с електората си.

Някои партии използваха провокаторска и ксенофобска реторика, предимно срещу ромската и турската общност, се казва още в изявлението.

Като цяло, изборната администрация работеше по професионален и прозрачен начин, въпреки че ЦИК нямаше необходимото квалифицирано мнозинство, за да одобри няколко решения. Избирателният процес в изборния ден беше прозрачен, но някои процедурни недостатъци се наблюдаваха по време на броенето в ограничения брой избирателни секции, които посетихме, констатираха още международните наблюдатели.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България