Международният съд иска арест за Шойгу и Герасимов (обзор)

Валерий Герасимов и Сергей Шойгу

За предполагаеми военни престъпления

Ръководили атаки по граждани и цивилни обекти

Международният наказателен съд (МНС) издаде днес заповеди за арест на бившия руски министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу и на генерал Валерий Герасимов - началник на руския Генщаб, за предполагаеми военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс.

В изявление на съда се посочва, че заповедите за арест са били издадени въз основа на преценката на съдиите, че е налице обосновано предположение, че двамата мъже са отговорни за “ракетни удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинска енергийна инфраструктура” между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г. “През този времеви период руските въоръжени сили са нанесли много удари по голям брой електроцентрали и подстанции на редица места в Украйна”, пише още в изявлението.

Шойгу и Герасимов са заподозрени в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, тъй като са ръководили нападения срещу граждани и цивилни обекти в Украйна.

Миналата година МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинение, че носи лична отговорност за отвличания на деца от Украйна, припомня Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят