Международни фотографски срещи в Пловдив до Димитровден

Международните фотографски срещи бяха открити в сряда в Пловдив, като традиционния форум ще продължи чак до 26 октомври – Димитровден.

Събитието еорганизирано от фондация „Пловдивско фотографско средище” с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от културния календар на града за 2017 г. и под знака на „Пловдив - Европейска столица на културата – 2019”, и включва две програми -„Фотоборса“ и „Фотомакет“. Идеята на програмата „Фотомакет” е да представи фотографската книга като самостоятелна и пълноценна форма на фотографско творчество.

” Фотомакет” е пилотен вариант на фотографската книга, неин физически оригинал, създаден самостоятелно, без участие на издателство. „Фотоборса” пък е петдневна програма, предвиждаща срещи на фотографите от Пловдив и гостите на фестивала с директори на фото фестивали и куратори под формата „Преглед на портфолио”.

Фотографите участващи в тези срещи ще чуят не само анализа и мнението на експертите, но ще имат възможността да получат предложения за изложби, публикации на книги или други проекти. Портфолио прегледът е място за срещи със специалисти, които могат да подпомогнат авторите в реализацията на творчески и бизнес идеи. Всеки участник ще може на 7 октомври (събота) да представи своето портфолио на максимум трима експерти в индивидуални сесии с продължителност от 20 минути всяка.

След края на сесиите в конферентната зала на ресторант „Алафрангите” в Стария град експертите ще предложат своето класиране на участниците. Получилият най-много гласове ще бъде обявен за лауреат на прегледа на портфолио и ще получи покана за изложба във фестивала през 2018 г. Сред фото експертите личат имената на Евгений Березнер, директор на Международния фестивал на фотографията PhotoVisa в Краснодар (Русия), Хераклес Папайоану, директор на Музея на фотографията в Солун и артдиректор на Биенале на фотографията, Давид Пуядо, собственик на галерия „Бартцелона” в Белград, Ирина Чмирьова, преподавател по художествена фотография в Европейския университет по дизайн в Мадрид, в Художествената академия на Русия и във Висшето училище по полиграфия и медийна индустрия на Московски политехнически университет, Юсуф Мурат Шен, професор в Университета за изящни изкуства "Мимар Синан" в Истанбул и директор на Фестивала на книгата в турския мегаполис, и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони