Между солта и пепелището

Георги Ангелов по време на премиерата

Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги, чиито стихове са писани в продължение на 9 години. Той е автор общо на 14 стихосбирки от 1997 г. до днес. Неговото име е емблематично за родната литература, защото вече 13 години той издава електронното списание „Литературен свят”, където ежедневно се появяват творби на повече от български писатели и преводачи във всички жанрове: поезия, проза, публицистика, мемоаристика, преводна литература. Архивът съдържа над 2000 имена и стотици хиляди произведения.

В галерия-книжарница „София-прес” се събраха десетки читатели и колеги за премиерата на двете стихосбирки „Солта на земята” и „Пепелище” (2017, изд. „Фльорир”). В авторския рецитал звучаха кратки, афористични творби, в които са заложени драматичните амплитуди в съдбата на съвременния българин.

„Личната творческата мисия на един писател не би могла да се отдели от онова, което той прави за литературния живот, за изявата на стотици талантливи негови колеги. Той е и историк, и преводач, следователно творчеството му е мост между времената и културите, от древни ареалии към съвременни ракурси, като той борави еднакво добре и с класическия, и със свободния стих” – каза поетът Димитър Христов, водещ на вечерта.

За творчеството на Георги Ангелов говори историкът проф. Пламен Павлов: „От моите студенти Георги е най-изявеният поет. Неговата поезия е изключително оригинална и се родее с творчеството на Иван Методиев, Марин Сореско, Кавафис и Елитис. Неговият сайт е най-мащабната българска платформа за литература, където няма цензура, няма заплащане – нещо абсурдно в нашия комерсиализиран свят. С малко думи той успява да концентрира мисъл и метафоричност на изказа, поезията му звучи модерно и концептуално.” В разговора се включиха писателите Никола Инджов, Павлина Павлова, Камелия Кондова, Иван Есенски и Ваня Душева, а в публиката бяха десетки изявени автори като Георги Константинов, Надя Попова, Атанас Капралов, Благовеста Касабова, Славимир Генчев, Атанас Звездинов, Бойко Беленски, Жени Костадинова, Диана Димих, Юлия Дивизиева, Виктория Катранова, Марина Шопкина и др.

„Голямата поезия не може да бъде затворена, все някога тя достига до читателите, с това искам да подчертая, че поезията на Георги Ангелов е непреходна” – обобщи Павлина Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура