На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Между солта и пепелището Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги

Георги Ангелов по време на премиерата

Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги, чиито стихове са писани в продължение на 9 години. Той е автор общо на 14 стихосбирки от 1997 г. до днес. Неговото име е емблематично за родната литература, защото вече 13 години той издава електронното списание „Литературен свят”, където ежедневно се появяват творби на повече от български писатели и преводачи във всички жанрове: поезия, проза, публицистика, мемоаристика, преводна литература. Архивът съдържа над 2000 имена и стотици хиляди произведения.

В галерия-книжарница „София-прес” се събраха десетки читатели и колеги за премиерата на двете стихосбирки „Солта на земята” и „Пепелище” (2017, изд. „Фльорир”). В авторския рецитал звучаха кратки, афористични творби, в които са заложени драматичните амплитуди в съдбата на съвременния българин.

„Личната творческата мисия на един писател не би могла да се отдели от онова, което той прави за литературния живот, за изявата на стотици талантливи негови колеги. Той е и историк, и преводач, следователно творчеството му е мост между времената и културите, от древни ареалии към съвременни ракурси, като той борави еднакво добре и с класическия, и със свободния стих” – каза поетът Димитър Христов, водещ на вечерта.

За творчеството на Георги Ангелов говори историкът проф. Пламен Павлов: „От моите студенти Георги е най-изявеният поет. Неговата поезия е изключително оригинална и се родее с творчеството на Иван Методиев, Марин Сореско, Кавафис и Елитис. Неговият сайт е най-мащабната българска платформа за литература, където няма цензура, няма заплащане – нещо абсурдно в нашия комерсиализиран свят. С малко думи той успява да концентрира мисъл и метафоричност на изказа, поезията му звучи модерно и концептуално.” В разговора се включиха писателите Никола Инджов, Павлина Павлова, Камелия Кондова, Иван Есенски и Ваня Душева, а в публиката бяха десетки изявени автори като Георги Константинов, Надя Попова, Атанас Капралов, Благовеста Касабова, Славимир Генчев, Атанас Звездинов, Бойко Беленски, Жени Костадинова, Диана Димих, Юлия Дивизиева, Виктория Катранова, Марина Шопкина и др.

„Голямата поезия не може да бъде затворена, все някога тя достига до читателите, с това искам да подчертая, че поезията на Георги Ангелов е непреходна” – обобщи Павлина Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.