Между 10 и 15 хиляди изселници се очаква да гласуват само в Бурса

Сравнително висока избирателна активност очакват в турския град Бурса, в който живеят най-голям брой изселници от България, предаде БНР.

Според професор д-р Юксел Йозкан - председател на Федерацията на изселниците от балканските страни "Балгьоч" - независимо от драстичното намаляване на броя на секциите в сравнение с парламентарните избори през 2014-а година, между 10 хиляди и 15 хиляди души ще упражнят правото си на глас утре в Бурса .

Общността на българските турци в 3-милионния град наброява около 150 хиляди души, от които близо 50 хиляди имат право да гласуват за български президент. На парламентарните избори преди две години 22 хиляди са упражнили правото си на глас. Тогава, обаче, секциите в града и околностите му са били 42, докато сега са девет.

Днес в консулската канцелария в Бурса председателите и секретарите на секционните избирателни комисии приеха изборните книжа.Секциите им вече са оборудвани. Едната от тях е в дипломатическата ни сграда, а останалите в училищни стаи. През нощта материалите, включително и бюлетините остават запечатани в секциите и под полицейска охрана.

От полицията в Бурса уверяват, че вземат всички необходими мерки за нормалното протичане на изборния ден, а той започва в седем часа местно време, в шест българско. Обстановката към момента е спокойна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят