Между 20 и 50 лв. за естествена елха

Най-големите струват около 100 лева

Най-предпочитана е обикновената ела, чиито иглички се задържат най-дълго по клонките

Средно между 20 и 50 лева струват най-предпочитаните естествени коледни елхи в София, показа проверка на “Труд”. За толкова се продават обикновени ели, като най-евтините започват от 60-80 см, а по-скъпите са с височина около 2 метра. На пазара се предлагат и ели до 5 метра, чиято цена достига 100-120 лева, но те се купуват рядко, предимно за търговски обекти, разказват търговците.

Освен елхи се предлага и обикновен смърч и бор, като тяхната цена е по-висока и едно средно голямо дръвче струва между 35 и 40 лева. Най-скъп е сребристият смърч, който започва от 40 лева за височина около 120-150 см.

“Най-много хора купуват обикновена ела, защото нейните иглички се задържат най-дълго по-клонките”, разказа пред “Труд” Симеон Петранов, който още от 14 декември продава елхички в София. Той обяснява, че през тази година все повече хора търсят живи елхи в саксия, които макар и да са по-скъпи, след това могат да се засадят в двор или пред блока. Най-търсени са по-малките с височина около метър, които са между 40 и 60 лева.

“Преди покупката на такова дръвче леко го повдигнете от съда, за да огледате корените му. Те трябва да изглеждат свежи, както и стволът, почвата трябва да бъде влажна, а самите корени да са заели формата на саксията” , разказа търговеца Симеон Петранов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България