Мексико в плен на българското проклятие

Бела Гутман е символ на проклятията във футбола. Треньорът така прокле своя „Бенфика“, че след уволнението му „орлите“ никога не могат да спечелят европейска купа. В Мексико пък твърдят, че България е направила черна магия върху страната. Поколения на „ацтеките“ задават въпроса „Кога?“ Толкова много пъти вече „Ел Три“ не могат да стигнат до пети мач на световно първетство. И всичко започна от проклетата България...

За пореден път Мексико отива на мондиал с вярата, че този път ще е различно. Когато футболистите се класираха за Русия, си казаха, че този път целта не е четвъртфинал. На този етап отборът е играл единствено, когато бе домакин през 1986 година. Целта е много по-голяма.

„Искам да стана световен шампион и само това е в главата ми”, каза голямата звезда Хавиер Ернандес.

„За четвърти път съм на мондиал и не искам пак да стигна само до четвъртия мач”, отсече ветеранът Андрес Гуардадо.

„Няма да се оставим на проклятие, а мислим за титлата”, обобщи славният защитник Рафа Маркес.

Надъхващи думи, но какво ще се случи? Мексиканските национали от 1994 година не знаеха, че ще с България за страната ще започне една крайно неприятна тенденция. Те бяха призвани да защитят гордостта на страната. През 1988-а ФИФА разкри скандал с уредени мачове на световно за юноши. След това всички национални отбори на Мексико бяха извадени от картата за две години и отборът нямаше право да участва на мондиала в Италия.

Така се стигна до България. Тимът около звездите Хорхе Кампос, Алберто Гарсия Аспе и Клаудио Суарес стана първият от шест участника, които за много малко се разминаха с четвъртфинала. В дуела в Ню Йорк Христо Стоичков откри резултата, а Аспе изравни от дузпа. След 120 минути игра победител нямаше. Аспе стреля първата дузпа – над вратата. Последва пропуск на Красимир Балъков. По-късно Борислав Михайлов хвана още две мексикански дузпи. За да остане паметен спринтът на Йордан Лечков с вдигната нагоре ръка и лежащият на земята Кампос, покрил главата си с ръце.

Четири години по-късно осминафиналът беше срещу Германия. Луис „Матадора” Ернандес даде преднина на Мексико. Четвърт час преди края нелепа грешка позволи на Юрген Клинсман да изравни, а после гол на Оливер Бирхоф прати Бундестима напред.

Проклятието изглеждаше победено през 2002 година. Съперникът – САЩ. Същия тим мексиканците победиха година по-рано на „Ацтека”. Но янките пък изпревариха съперника в квалификациите с 2:0 на свой терен. Резултатът се повтори и на световното след голове на Брайън Макбрайд и Лендън Донован.

Болезнен е и споменът от Мондиал 2006. Този път срещу Мексико бе Аржентина. Още в 6-ата минута Рафа Маркес даде преднина на „ацтеките”. Но радостта продължи само 200 секунди. Фаул на Ернан Креспо рикошира в Харед Борхети – 1:1. Отново четвъртият мач на Мексико отиде в продължения. И отново сълзи – Макси Родригес вкара победно за Аржентина.

През 2010-а в ЮАР отново „гаучосите” сложиха знак „Стоп” на осминафинала. Мачът започна с несправедлив гол на Карлос Тевес, който беше в засада. Накрая Мексико загуби с 1:3.

Болката премина и на бразилска земя. И бе още по-силна. До 90-ата минута Мексико води на Холандия, когато Ариен Робен симулира за дузпа при шпагат на Рафа Маркес и успя да я спечели. Клаас-Ян Хунтелаар вкара за 2:1 – един от най-несправедливите голове на турнира.

Колко време ще продължи българското проклятие? „Не искам да гледам прекалено напред, но реалността е, че след груповата фаза идват по-тежки съперници – каза селекционерът Хуан Карлос Осорио. – Предизвикателството е да ги атакуваме, както правим с по-малките. Вярваме, че можем, защото изиграхме силни мачове с Уругвай, Полша, Белгия и Португалия. Те ни дават увереност, че сме на тяхното ниво.”

Според бившия национален вратар Освалдо Санчес и предишните мексикански отбори са имали класата, но не и самоувереността в ключовите моменти.

„Мисля, че част от проблемите ни са в загуба на концентрация – твърди Санчес. – Казвам го, защото през 1998 година водихме на Германия и не се виждаше как ще обърнат мача. Ние им го подарихме. През 2006-а беше същото срещу Аржентина. В продълженията Макси Родригес вкара гол №1 на първенството. Всички тези моменти могат да те свалят на земята. Мисля, че сегашните национали са научили уроците на времето.”

Задачата на Мексико на Мондиал 2018 изглежда още по-трудна. Отборът е в най-тежката група заедно с Германия, Швеция и Южна Корея. Ако приемем, че световният шампион е големият фаворит, то битката ще е за второто място. Кой може да е на осминафинала? Няма ли изненади, там ще чака могъщата Бразилия, търсеща вендета за раната от миналото световно първенство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ