Мел Гибсън - Завръщането на звяра

Актьорът, режисьор, продуцент и легендарен холивудски хулиган Мел Гибсън все пак се оказа твърде голяма хапка за активистите и “културата на отмяна”. След множество кампании за заличаване на познатия му по цялата планета образ, той се завърна, а преди дни дори обяви, че ще режисира пето и последно продължение на един от най-големите си хитове - полицейската екшън комедия “Смъртоносно оръжие”.

В Лондон Мел каза, че режисьорът на първите четири филма от поредицата Ричард Донър му е завещал проекта за “Смъртоносно оръжие 5” преди да почине. “Ричард Донър беше голям човек. Той работеше по сценария и доста беше напреднал с него. И един ден ми каза: “Слушай, хлапе, ако умра, ти ще го направиш. А аз му отвърнах: “Замълчи”. Но той наистина почина. Когато ме помоли да направя това, аз нищо не отговорих. Той обаче каза за това на жена си, на студиото, на продуцента. Така че ще снимам петия филм”, сподели 65-годишната мегазвезда.

Мел Гибсън вече направи едно зрелищно завръщане към режисурата преди пет години с военната драма Hacksaw Ridgе. Филмът преоткри хоризонтите на световното признание пред Мел и поотупа прахта от репутацията му на един от най-смелите и могъщи актьори-режисьори на нашето време.

С напредването на годините Гибсън - този някогашен идеал за мъжка красота и дългогодишен женски мокър сън - разгърна еволюирала естетика на пиратски капитан от златните за корсарите години на XVII век. Една от най-ярките мъжки еротични икони на развлекателната индустрия за 80-те и 90-те години на миналото столетие остарява свирепо и остро. На 65 години той напомня на престъпен патриарх. Бащата на девет деца приковава вниманието със своята внушителна мускулатура, посребрена дълга и гъста брада, дълбоки и релефни бръчки, светнал син поглед, зъби с цвета на слонова кост, подредени в хищно-заплашителна усмивка.

Роденият в Ню Йорк, живял в Австралия и покорил Холивуд, алфа-мъжкар заяви своята позиция в авангарда на филмовите лъвове и даде ясни сигнали, че ще брани завоюваната територия. Дълго време Гибсън трябваше да се задоволява с ролята на медиен злодей, след серия катастрофални прояви - арести, изцепки и изпуснати изказвания, моментално медийно брандирани като “антисемитски, расистки, сексистки и хомофобски”.

Самият Мел обвини за падението си алкохола. Стана ясно, че той отваря бутилката за пръв път на 13-годишна възраст, а преди да навърши 30 вече е зависим от пиячката. С талант, работна етика, атлетична физика, екранен магнетизъм и чар на мъжкар с чувство за хумор, той успява да се превърне в една от най-големите и желани звезди на планетата, докато все пак упражнява известен контрол над своя алкохолизъм.

Младият Мел става звезда още през 70-те с главната роля в една страшна, прашна, потопена в петрол пост-апокалиптична австралийска екшън екстраваганца - “Лудият Макс”. Продълженията го превръщат в световна екранна сензация. През 80-те и 90-те Гибсън оглавява още един топ франчайз - “Смъртоносно оръжие”. В четири филма, тази поредица улавя очарованието на жанра за “двете ченгета приятели”, а сега ще видим дали наистина Мел ще режисира и играе в петата и последна част, заедно със своя екранен партньор Дани Глоувър.

Като режисьор той се доказва с бруталните и емоционални зрелища “Смело сърце”, “Страстите Христови” и “Апокалипто”. За “Смело сърце” печели “Оскар” за режисура и най-добър филм, а в началото на новия век, почти сам финансира и разпространява противоречивия си проект за последните часове на Исус, озаглавен “Страстите Христови”. Филмът е грандиозен бокс-офис хит с над 600 милиона долара от продадени билети, въпреки сериозните възрастови ограничения. През 2006-а година Гибсън циментира професионалната си репутация на върховен главнокомандващ на епически кървави спектакли със своя дивашки шедьовър “Апокалипто”, описван като “сурово и наистина уникално произведение, което се движи с бесен ритъм, не взима пленници и отразява лудостта и страстта на своя създател.”

 

Винаги ще му помагам

След като за втори път снимах с Мел (в “Маверик”, б. р.), си казах, че ще обичам този човек до края на дните си. Когато обичате приятел, не го изоставяйте, когато изпадне в затруднение и води сериозни битки. За мен най-важното в отношенията ни е, че той е истински и верен приятел. Надявам се, че винаги ще мога да му помагам, ако отново премине през тъмни моменти.

Джоди Фостър, актриса и режисьор

 

Премина през тежки изпитания

Обичам Мел. Той е мой приятел. Вярно е, че премина през тежки изпитания. Всички сме имали такива, но той показа, че може да се бори и може и се изправя на краката си, въпреки всичко. Мнозина му обърнаха гръб, но никога не бих го направил и аз.

Дани Глоувър, актьор

 

Целува се страшно добре

Моята най-любима сцена в киното е, когато с Мел се съревноваваме в показването на рани от престрелки и битки в “Смъртоносно оръжие 3”. Това беше толкова забавно и смешно, но след това и беше много горещо. Трябва да призная, че Мел се целува страшно добре. Наистина като на кино.

Рене Русо, актриса

 

“Апокалипто” е съвършен филм

Винаги ще се възхищавам на режисьорските умения на Мел. За мен “Апокалипто” е съвършен филм. Като инжекция с адреналин - главозамайващ екшън и емоционална инвестиция. Направо не знам как е успял да го заснеме, в тези джунгли, с такъв ритъм. Невероятно постижение и един от шедьоврите на киното в последните десетилетия.

Стивън Ланг, актьор

Трениран в австралийския театър

Мел Гибсън е завършил Националния институт за драматично изкуство (NIDA) в Сидни, където живее с родителите си. Кариерата му започва на театралната сцена в класически пиеси като “Ромео и Жулиета” и “Сън в лятна нощ”. За да развие таланта си той се присъединява към Държавната театрална трупа на Южна Австралия в Аделаида. Играе в постановка на “В очакване на Годо”, където си партнира с друг прочут актьор от “долната земя” - Джефри Ръш.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети