Менда Стоянова: Лимитът на дълга до 10 млрд. лв. ще бъде горещият картоф, който БСП ще прехвърля от ръка на ръка

„Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият картоф, който ще прехвърля от ръка на ръка БСП. Останалите парламентарни групи ни увериха, че ще подкрепят предложението за актуализацията на бюджета. БСП няма да пропусне да използва темата за своята политическа пропаганда“. Това коментира пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Според нея трябва да има буфери и възможност за гъвкаво реагиране:

„Нямаме параметрите на кризата като времево и изражение на икономическите последици“.

Стоянова коментира, че мярката 60/40 е за компании с дейност, която ще е в намален размер през периода на кризата, или за такива, които ще забавят работа, за да задържат специалисти, но:

„Всяка компания ще прецени кое е най-доброто за нея“.

Менда Стоянова подчерта, че се дава гъвкавост на правителството да вземе от вътрешните и външните пазари сума пари, която може да се харчи след решение на Народното събрание и с корекция в държавния бюджет... Идеята е разходите да са от преструктуриране на вече планирани такива, които могат да бъдат отложени във времето“.

Очаква се днес да бъде решено как ще работят комисиите и парламентът, след като беше установено, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с положителна проба за коронавирус. Това налага изследване на всички 240 народни представители и може да постави Народното събрание в 14-дневна карантина.

Коментари

Задължително поле