Мераклии да свирят на гъдулка и гайда идват да се учат в Пловдив чак от Австралия, САЩ и Япония (СНИМКИ)

АМТИИ събира от 23 до 30 юли любители на българския фолклор от 4 континента

Любители на българския фолклор от четири континента пристигат в Пловдив за 13-ия международен фолклорен семинар от 23 до 39 юни. Негов организатор е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), а семинарът ще бъде официално открит от ректора на вуза проф. Милчо Василев на 23 юли от 18 часа, като през тази година организаторите  чакат над 100 участници от Австралия, САЩ, Япония, Чили, Израел, Германия, Холандия, Испания, Франция и други държави. Те не са професионални музиканти, а хора, влюбени в българските народни песни и танци и традиционните ни фолклорни инструменти.

Някои от тези любители на изкуството не са пропускали нито едно издание на семинара от момента на основаването му. И тази година в продължение на 6 дни от 24 юли (понеделник) в залите на АМТИИ семинаристите ще се обучават от най-изявени преподаватели и фолклористи.

Най-много от гостите са пожелали да изучават българските народни танци. За целта организаторите са поканили като преподаватели представители на различни танцови състави от цяла България. Менторите ще посветят по един ден на  северняшката, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска, родопска и странджанска фолклорни области, разкривайки богатството и неповторимия им облик. Ще се преподават специфичните за регионите хора, танцови обреди и обичаи. 30 от участниците в семинара са изявили желание да изучават народните ни песни.

Сред тях е японката Макико Иджири, която не е пропуснала нито един от 12-те семинара досега. Иджири е инженер-химик и всяка година пътува до България, за да се включи в семинара. Популярната българска народна певица Данка Цветкова, която ще обучава тази година певците, твърди,  че когато Макико Иджири запее, гласът й смайва с майсторството и усета към българската песен.

Родопска и тракийска гайди, гъдулка, кларинет, акордеон, тамбура, тъпан и цигулка са инструментите, които гости от 4 континента са записали да изучават под ръководството на най-изявени майстори като проф. Тодор Киров, доц. Владимир Владимиров, Иван Георгиев, Димчо Енчев и др. Синът на семейство Томашек от Германия изучава тъпан. Момчето е пристигнало за първи път в България, когато е било на 7 години, а днес е вече ерген. Майка му е влюбена в гъдулката, а баща му свири на тамбура. Не са пропуснали дори един семинар, а тази година младият Томашек ще доведе в България и приятелката си, за да я запалят по българския фолклор може би за цял живот.

Ръководството на АМТИИ-Пловдив всяка година полага големи усилия и професионализъм да подготви семинара на най-високо ниво, тъй като до момента в страната няма подобна програма, съсредоточаваща носителите на автентичната традиция на едно място в продължение на една седмица. Хора на възраст между 7 и 70 години от 14 страни са участвали в семинара в досегашните му издания. Дейността на международния семинар се вписва в мисията на АМТИИ да разпространява магията на фолклора по цял свят, а също и да реализира научни изследвания, свързани с българското танцово, песенно и инструментално народно творчество. Форумът е обект на професионален интерес от страна на много чуждестранни етнолози, сред които е Хана Инглард от Израел. Тя преподава в Академията за музика и танц в Йерусалим и вече е установила професионални контакти със свои български колеги от АМТИИ. Хана е изследвала песенното творчество на Родопите и други фолклорни области, но не пропуска и семинара в АМТИИ, на който ще присъства за седми път.

Вдъхновител на семинара е преподавателят в АМТИИ проф. Любен Досев, който е и дългогодишен артистичен директор на форума. Негова е идеята изданията на Международния фолклорен семинар да са съобразени по време с останалите фолклорни събития в града и страната, тъй като много от гостите след края на обучението остават в Пловдив за  Международния фолклорен фестивал от 1 до 5 август, а други поемат към Копривщица за тамошния събор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България