Мерил Стрийп - Холивудска институция

MERYL STREEP

Мерил Стрийп навърши 68 години и няма никакво намерение да забавя темпото. Дори напротив - актрисата институция е ангажирана с три изключително амбициозни проекта, които вероятно ще успеят да допълнят нейния и без това наблъскан с разнообразни артистични отличия рафт за награди. В момента Мерил Стрийп се снима в новия филм на Стивън Спилбърг The Papers, а после започва работа по продължението на мюзикъла „Мама Миа!“. Междувременно в Холивуд приключва пост-продукцията на „Завръщането на Мери Попинз“, който също разчита на Мерил, за да си осигури допълнителен публичен престиж.

Мерил Стрийп е живата легенда на Холивуд и най-награждаваната актриса на всички времена. Вече над 30 години тя се придвижва в публичното пространство като една от иконите на англоезичното кино. Мнозина смятат Стрийп за най-великата актриса в историята след легендарната Катрин Хепбърн.

За около 80 роли в киното и телевизията Стрийп има над 160 награди и повече от 320 номинации.

Мерил Стрийп пробива в голямото кино още през 70-те години на миналия век с качествени превъплъщения в критически и зрителски успешни филми като “Ловецът на елени” и “Крамър срещу Крамър”. Първото заглавие носи на младата Мерил номинация, а второто я коронова със статуетка “Оскар”. Днес тя има рекордните три награди на академията от общо немислимите 19 номинации. Стрийп е номинирана 26 пъти за втория по престиж приз – “Златен глобус” – и го е печелила в осем от тях.

Сред най-известните и качествени роли на Мерил Стрийп са тези в “Ловецът на елени”, “Крамър срещу Крамър”, “Манхатън”, “Извън Африка”, “Жената на френския лейтенант”, “Мостовете на Медисън”, “Джулия и Джулия”, “Желязната лейди”, “Дяволът носи Прада”, “Адаптация”, “Съмнения”…

Стрийп е родена в Съмит, Ню Джърси. Нейната майка Мери Улф (по баща Уилкинсън, 1915-2001) е художник, а баща й – Хари Уилям Стрийп-младши (1910-2003) е фармацевт. Мерил има двама братя, Дана Дейвид и Хари Уилям III. Бащата на Стрийп е от германски и швейцарско-германски произход. Нейната майка има английски, германски и ирландски произход.

Пътят към киното винаги е бил предначертан. Тя има интерес към актьорското майсторство от рано и бързо успява да пробие в света на киното.

Новите три филма със Стрийп вероятно ще бъдат успешни, както сред критиката, така и сред масовата публика. Продължението на “Мама Миа!” ще очарова дамите и семейните аудитории, а “Завръщането на Мери Попинз” ще капитализира върху носталгията на зрителите по оригиналната британска класика. Но най-важно е участието на Стрийп при Спилбърг. The Papers е вдъхновен от реални събития и разказва за борбата на първата жена издател на голям вестник в САЩ с опитите на администрацията да покрие важна за обществото информация. Стрийп влиза в образа на легендарната издателка на “Вашингтон Поуст” Кей Греъм. Самото подписване на договора за участие в новата драма на Спилбърг на практика осигури на Мерил поредна номинация за “Оскар”, шегуват се в средите. Скоро ще видим и крайният продукт.

 

Прекалява с прогресивната пропаганда

В последната година Стрийп замърси меда на златната си репутация с няколко тежки и гъсти капки катран. Политически катран. Тя стана едно от лицата на левичарската, ултралиберална истерия около избирането на Доналд Тръмп за 45-и президент на САЩ. Стрийп нападна Тръмп на няколко пъти, а кулминацията беше абсурдната реч по време на връчването на филмовите и тв отличия “Златен глобус”,където тя бе удостоена с приз за цялостно творчество. Стрийп превърна повода в плосък и агресивен политически театър, издържан в най-лошите традиции на прогресивното движение, което има за цел на дискредитира всеки идеологически опонент и да го погребе под обвинения в расизъм, ксенофобия, хомофобия и тн. Словото на Стрийп спечели овации в средите на параноичните либерали, но остави безкрайно лош вкус сред повечето критични и скептични наблюдатели на обществените процеси.

 

За нея

Разчитам много на нея за новия си филм

Не мога да си представя пейзажа на американското кино без титаничната Мерил Стрийп и нейното творчество. Талантът на тази изумителна жена е безграничен. Разчитам много на нея за новия си филм The Papers и съм сигурен, че тя ще съумее да изграе изключително убедителен и емоционално ангажиращ пероснаж. Тя е експерт по пресъздаването на исторически фигури и затова е идеална за моята драма, вдъхновена от реални събития. Удоволствие и привилегия е да се работи със Стрийп. Още като гледах “Крамър срещу Крамър” преди толкова много години и веднага осъзнах, че тя е нещо специално и я чака голяма кариера в киното.

Стивън Спилбърг, продуцент и режисьор

 

Модел за подражание на младите актриси

Мерил е онази внушителна фигура, която вдъхва едновременно респект и кураж на младите актриси. Тя е ролеви модел и не е чудно, че толкова много колежки искат да подражават на Стрийп, но тя все пак е неподражаема. Дженифър Лорънс го каза най-правилно: „Когато ме питат дали харесвам, че ме сравняват с Мерил Стрийп на младини, винаги реагирам с премного почуда. Как да не харесвам, та това е Мерил Стрийп. Вие нормални ли сте? Разбира се, аз знам, че тези паралели са напълно безпочвени, защото никой не може да се сравнява с нея.“Не мисля, че бих могла да се изразя по-добре.

Натали Портман, актриса

 

Ще бъде блестяща в “Завръщането на Мери Попинз”

Бях на седмото небе като разбрах, че Мерил е дала съгласие да участва в “Завръщането на Мери Попинз”. Сега знам, че тя ще бъде един от факторите за бъдещия успех на филма. Сигурен съм, че публиката ще оцени това, което всички от екипа сме се опитали да постигнем. А Мерил може да изиграе всичко, тя препуска през емоционални състояния, потапя се ролите, прави ги свои, поднася на публиката завършени изпълнения, които са убедителни и увлекателни. Наистина нямам търпение “Завръщането на Мери Попинз” да тръгне по кината и да намери своята публика.

Роб Маршал, режисьор

Коментари

Задължително поле