Меркел: Всички искат да бъде избегнат вариантът Брекзит без сделка

Германският канцлер Ангела Меркел

На пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе в Токио германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „всички искат да бъде избегнат вариант за Брекзит без сделка, който ще увеличи несигурността“. И повтори, че трудно постигнатата сделка не подлежи на отваряне. Тя допусна, че въпросът за ирландската граница може да бъде обсъден в т.нар. политическо споразумение, което придружава текста за Брекзит. Критици на сделката заявяват, че липса на „твърда“ ирландска граница обрича Лондон да остане част от митническия съюз на ЕС за неопределено време.

Германският канцлер Ангела Меркел призова Великобритания и ЕС да проявят „креативност“ и „добра воля“ в предстоящите преговори за Брекзит, като подчерта, че постигнатото дотук споразумение няма да се предоговаря, предаде АФП.

Японският премиер също настоя „да се минимизират рисковете от британското напускане на ЕС за европейската и световна икономика“, информира БНР. Двамата лидери приветстваха влязлата в сила на 1 февруари сделка за свободна търговия между ЕС и Япония. Най-голямото двустранно търговско споразумение в света покрива над 630 млн. души и близо една трета от световния БВП.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март. Говорител на британският премиер Тереза Мей обяви днес, че тя е твърдо решена това да се случи. Утре Мей ще посети Северна Ирландия, където ще произнесе реч за стратегията си за Брекзит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа