Меркел: Въпросът за свободата на медиите в Турция е важен за преговорите за членство в ЕС

Снимка: Архив

Германия следи хода на разследването срещу арестуваните в Турция журналисти, заяви пред журналисти, цитирана от БНР германският канцлер Ангела Меркел, че ситуацията със свободата на медиите в Турция предизвиква тревога и ще бъде поставена като централна тема в преговорите с Анкара за членството й в Европейския съюз.

Германският канцлер изрази тревога от отношението на турските власти към пресата. Ангела Меркел изрази съмнения, че арестът на главния редактор на опозиционен вестник може да се впише в рамките на законните действия в една страна.

Много е обезпокоително за мен и германското правителство, че върху свободата на пресата се посяга отново и отново. Последният пример за тази твърде неприятна тенденция е случилото се с издателите и журналистите на вестник "Джумхуриет". Имаме сериозни съмнения, че това е позволено в една държава, в която се спазват законите, заяви канцлерът.

Меркел каза още, че германският посланик в Турция е посетил редакцията на "Джумхуриет" и изразил подкрепата на страната си.

Ще продължаваме да използваме контактите си на всички нива, за да стане ясна нашата позиция. И разбира се, този въпрос ще играе централна роля в преговорите за влизане в ЕС. Ситуацията е обезпокоителна, подчерта германският канцлер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа