Меркел губи драстично одобрението на германските граждани

Ангела Меркел

В сравнение с началото на предишния й мандат през 2014 г., канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) губи драстично одобрението на германските граждани. Но тя не е единствена - всички останали членове на кабинета в Берлин получават слаба подкрепа, съобщава изданието Focus.

Само 57% от германците смятат, че Ангела Меркел е добро решение за канцлер на страната. Това става ясно от проучване на телевизионния канал ARD. В сравнение с началото на предишния й мандат през 2014 г., Меркел е загубила 18 процентни пункта. Въпреки това, председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) остава по-популярна от лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, който е смятан за подходящ за поста федерален вътрешен министър от едва 39 на сто от гражданите на ФРГ. По-голямата част (51%) от германците са уверени, че той не е добър избор за длъжността.

Останалите членове на кабинета, споменати в проучването, също получават по-малка подкрепа от Меркел. Най-малко 55% от респондентите смятат, че Петър Алтмайер (ХДС) е добър за министър на икономиката. Олаф Шолц (ГСДП) среща одобрението на 49% от германците за поста финансов министър, а външният министър Хайко Маас (ГСДП) - на 43%. Министърът на отбраната на Урсула фон дер Лайен (ХДС) се възприема добре от 40% от германските граждани, а здравният министър Йенс Шпан (ХДС) има едва 26% подкрепа. С 25% е и министърът на труда Хубертус Хайл (ГСДП).

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа