Меркел: Демокрацията процъфтява от промените

Германският канцлер Ангела Меркел

Демокрацията живее в промените, заяви германският канцлер в традиционното си коледно обръщение.

Меркел обясни, че не иска напрегнатият климат в коалицията да се разбира като причина за намерението й да се оттегли като канцлер в края на този законодателен период през 2021 година. Дългият й мандат, който продължава 13 години, е достатъчна "причина", съобщава  Deutsche Welle.

"Ние градим върху това, което нашите предшественици са ни оставили и оформяме настоящето за онези, които идват след нас. "Демокрацията процъфтява от промените", казва тя.

В световен план канцлерът подчерта, че традиционната сигурност на международното сътрудничество е подложена на натиск отново без да дава примери. „Но няма съмнение, че това включва националистическа политика от двете страни на Атлантика“. Нейният извод: „В такава ситуация трябва да се застъпваме, да спорим и да се борим за нашите убеждения с по-голяма убеденост”.

Във връзка със членството на Германия в Съвета за сигурност на ООН , което ще започне на 1 януари за двугодишен период, Меркел казва, че Германия ще се застъпва за "глобални" решения. "Ние продължаваме да увеличаваме нашето финансиране за хуманитарна помощ и помощ за развитие и също така увеличаваме разходите си за отбрана."

Германия ще работи и за превръщането на Европейския съюз (ЕС) в "по-силен и способен" и ще се стреми да поддържа "тясно партньорство" с Обединеното кралство, въпреки планираното оттегляне от ЕС.

Канцлерът също призова германците да помогнат на ЕС да остане "проект за мир, просперитет и сигурност", на фона на предстоящите европейски избори през май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа