Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер

Жан-Клод Юнкер не можел да си представи, че Ангела Меркел ще изчезне от политическата сцена след като приключи мандатът й като канцлер.

Канцлерката била произведение на изкуството

Шефът на ЕК очаква намеса в евровота

Жан-Клод Юнкер не можел да си представи, че Ангела Меркел ще изчезне от политическата сцена след като приключи мандатът й като канцлер.

Канцлерката Ангела Меркел е “високо квалифицирана” и заслужава да заеме топ пост в Евросъюза, когато се оттегли от поста начело на кабинета в Берлин. Такова мнение изрази шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в интервю за германската медийна група “Функе”, предаде “Политико”.

В разговора Юнкер, чийто мандат начело на ЕК приключва през есента, сподели, че не може да си представи Меркел да изчезне от политическата сцена.

“Тя е не просто уважавана личност, а произведение на изкуството”, смята Юнкер.

Той обаче не бе толкова ласкав по отношение на френския президент Еманюел Макрон, основно заради неговия отказ да подкрепи система за “водещи кандидати” за шефове на ЕК на отделните политически семейства в Европа. “Една от причините за кризата ся доверието към политиката е именно фактът, че това, което е обещано преди избори, не е това, което се прави след тях”, каза Юнкер в защита на издигането на водещи кандидати. И продължи с критикити: “Либералите, към които принадлежи Еманюел Макрон, не успяха да се обединят около водещ кандидат и издигнаха 9 такива. Още сега мога да кажа със сигурност - няма да има 9 либерали начело на ЕК”.

Юнкер изрази и загриженост за опити да се повлияе чрез фалшиви новини на изхода от вота за ЕП през май, но не само извън ЕС, а и от евродържави.

Коментари

Задължително поле