Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген

Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Според мен в най-скоро време, постепенно и на етапи, за България ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата.

Това каза в отговор на въпрос на вестник “Труд” канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата с премиера Бойко Борисов в резиденция Бояна.

“Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата външна граница, тази задача е изключително трудна, особено по българо-турската граница”, каза Меркел. “Фронтекс” подкрепя България, Германия подкрепя България с думи и дела, основната работа обаче трябва да бъде свършена тук, за което искам да ти благодаря”, обърна се тя към българския премиер. “Обсъждаме отдавна присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България. Подкрепяме България и на практика към днешна дата тя вече пази външна граница на Съюза – българо-турската граница. Мисля, че тази тема доста бързо отново ще застане на дневен ред”, категорична бе Меркел. “По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и днес”, отбеляза и премиерът Бойко Борисов. И специално акцентира върху визитата у нас на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари: ”Понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си България и Румъния да са в Шенген, да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат”.

“След като проведа разговора с него, както Ангела каза, тогава ще водя и разговори с нея”, каза още Борисов. Немският канцлер приветства инициативата на българския си колега да събере на работна среща във Варна лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Ердоган по време на българското европредседателство. “Радвам се, че във Варна ще има среща между министър-председателя на България, председателите на ЕК, на ЕП. Смятам, че тази среща е добър шанс да се говори и с турския президент за всички въпроси, които ни вълнуват”, заяви Ангела Меркел.

“Непрекъснато има претенции от страна на Турция към ЕС, че не е изплатено плащането още по първото споразумение за мигрантите, затова което сме е споразумели. Знаем и за тежките отношения, които са насложени през последната година и половина между много от големите европейски държави и Турция. Една такава буферна среща във Варна би била само за добро за всички нас”, обобщи целта на форума във Варна Борисов.

Готови сме за еврозоната

Газов хъб “Балкан” е важен за Съюза

Приветствам идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз. Това подчерта по време на пресконференцията в резиденция Бояна немският канцлер Ангела Меркел. Тя е разговаряла за най-мащабния енергиен проект на българското правителство с премиера Бойко Борисов. “България има стратегическо положение по отношение на този проект и затова ние го подкрепяме”, каза още Меркел. По време на съвместната пресконференция между двамата първи в България и Германия отново бе отчетено, че България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС, с най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, ръст на икономиката, 6% безработица, нулева инфлация, повишават се с по 10-12% доходите по Евростат. “България не е никакъв проблем, не е никакъв риск за еврозоната. Нашият път към чакалнята е отворен. Домашното сме си го написали. Въпрос на решение е на Европейската централна банка, заяви Борисов. Българският премиер отбеляза още, че е коментирал с немския канцлер възможността Германия да ни подкрепи с експерти в сферата на правосъдната система. “Да ни изпратят, добронамерено, да се обучаваме, да се подкрепяме, да се наблюдаваме, но в най-добронамерен вид, включително да разгледат и антикорупционния закон и да си дадат мнението”, обобщи темата “правосъдие” Борисов.

Берлин за EU2018BG

“Съединението прави силата” е точно това, от което има нужда ЕС

Мотото “Съединението прави силата” е точно това, от което има нужда ЕС. Това каза немският канцлер Ангела Меркел минути след като бе посрещната от премиера Бойко Борисов на правителствения ВИП вчера.

Припомняме, че Меркел пристига у нас часове след срещата си с френския президент Еманюел Макрон и старта на официалните преговори с германските социалдемократи за съставяне на правителство. “Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния прием в София. Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство”, каза Меркел. “Напълно споделяме целите на българското председателство”, заяви немския канцлер.

По думите й географското положение на България е ключово за за развитието на отношенията със съседните държави. “Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която иска да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство”, коментира Меркел след разговора си с Борисов. Само преди дни в Страсбург министър-председателят призова европейските лидери да се обединят около създаването на пътна карта за европейската интеграция на Западните Балкани. От своя страна Борисов заяви: “С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика