Меркел и Юнкер обсъдиха кризата в Каталуния

Германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер са обсъдили кризата в Каталуния по време на телефонен разговор.

Разговорът сигнализира, че има загриженост около потенциалното обявяване на независимост следващата седмица от страна на регионалния парламент и реакцията на испанското правителство, които могат да тласнат страната в най-дълбоката ѝ политическа криза от десетилетия, предаде Ройтерс.

„Те обсъдиха ситуацията в Испания, освен всичко останало“, посочи източник от ЕС, без да се впуска в детайли. Загрижеността нараства и сред останалите столици на ЕС заради възможното негативно влияние върху испанската икономика – четвъртата най-богата в Еврозоната.

„Европейските министри на финансите, събиращи се в понеделник и във вторник на среща в Брюксел, може да обсъдят въпроса, макар и официално да не е на дневен ред“, посочи източникът от структурите на ЕС.

ЕК неколкократно призова каталунските и испанските лидери да открият политическо решение на въпроса.

Европейските лидери изразиха подкрепа на испанския министър-председател Мариано Рахой. Някои европейски страни се притесняват, че призивите за независимост на Каталуния могат да разбудят подобни движения и на други места в континента.

Испанското правителство пък за първи път се извини вчера, че полицията е използвала сила за

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа