Меркел на лов за газ

Канцлерът с очи към пътя на коприната

Инвестиции в газови хранилища

В същото време, когато родният “Лудогорец” безпроблемно взе аванс на “Динамо” Кутаиси в Тиблиси, взорът на цялото грузинско общество беше вперен в прима дамата на Европа – Ангела Меркел. Точно от Тбилиси тя започна кавказкия си рейд. В следващите дни тя трябва да приключи визитите си в Грузия, Армения и Азербайджан. Целта е една – гарантиране на южния газопровод за Европа. В Тбилиси в съвместно изявление с новия премиер Мамук Бахтадзе тя потвърди инвестиции за около 200 млн. евро, като почти всички тези пари ще бъдат вложени за изграждането на газово хранилище, което е в интерес както на Грузия, така и на стратегическия път на каспийския нефт и газ към Европа. Парите, разбира се, ще бъдат кредит от германската банка KfW (Банката за развитие), която оперира от години в Грузия.

Стабилността на региона обаче е от ключово значение за диверсификацията и енергийната сигурност на Стария континент. Петролопроводът Баку-Джейхан навремето заобиколи Армения, заради вродения й инат, и сега минава през Грузия. И трите кавказки държави имат сериозни проблеми помежду си, но и са в прекалена зависимост от Русия. При посещението в Грузия Меркел критикува Москва и Путин за окупацията на Южна Осетия и Абхазия, без да споменава думата “окупация”, но намери кураж да посети “административната линия”, както наричат непризнатата граница между Грузия и Руска южна Осетия. А тази граница е на метри от петролопровода, което само показва на колко тънък косъм виси путиновия меч върху тръбите на алтернативния петролопровод и газопровод.

Другите две държави в региона са в открита война вече десетилетия. Конфликтът между Баку и Ереван, макар и позамръзнал, може да изгърми със страшна сила за Нагорни Карабах и това изглежда може да бъде контролирано както от Русия, така и от техният “партньор” САЩ. Новият премиер на Армения - Никол Пашинян, осъзна пагубността на изолацията на страната и затова вече пробва какво би се случило с думата “размразяване”.

Има едно обаче. И двете воюващи държави са в странна зависимост от Вашингтон и Москва. Но повече от Москва. Може би и затова Меркел внимава с думата “окупация” в тези земи. А газ на Германия й трябва. Независим газ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари