Меркел: Отношенията между Турция и ЕС се влошиха заради ситуацията в Анкара

Отношенията между Турция и Европейския съюз бяха „значително засегнати“ от действията на турския президент Реджеп Ердоган и правителството в Анкара. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изказване пред Бундестага, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП и ТАСС.

„Развитието (на случващото се) през последните седмици значително засегна германо-турските отношения, както и европейско-турските отношения“, каза тя. В изказването си Меркел посочи също, че едно от основните причини за влошаването на двустранния диалог е задържането в Турция на германски журналист, което е „несъвместимо с конституционната държава“.

Канцлерът допълни също, че развитието на вътрешнополитическата обстановка в Турция изисква реакция от страна на ЕС. Според нея общността трябва да изработи единен подход в отношенията с Анкара. „В рамките на ЕС ние ще обсъждаме какви конкретни ответни мерки по отношение на дадено развитие на събитията ние намираме за подходящи. При това правителството на Германия ще се стреми позицията на европейските институции да бъде единна“, допълни още тя.

В своето изказване Меркел засегна и въпроса с излизането на Великобритания от състава на ЕС. Според нея след Брекзит Лондон няма да може да се ползва със същите права като държава членка на ЕС.

„Трета държава няма да има същите права или превъзхождащи от държава членка... Това може да звучи очевидно, но трябва да го кажа, тъй като някои във Великобритания изглежда поддържат илюзия в това отношение“, заяви Меркел.

Канцлерът подчерта също, че сред 27-те страни има значително единодушие относно общата линия и допълни, че очаква на извънредната си среща на върха на 29 април лидерите на ЕС да съгласуват позицията си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа