Меркел получи "католическия Нобел за мир" и осъди нарушаването на примирието в Украйна

Снимка: Архив

Германският канцлер Ангела Меркел изрази днес безпокойство от ситуацията в Украйна, където "всяка нощ има нарушения на прекратяването на огъня и всеки ден загиват хора". Тя заяви това на церемонията, на която получи отличие, наричано "католическата Нобелова награда за мир", предаде Франс прес.

"Украйна ни тревожи и в рамката на нормандския формат (Германия, Франция, Русия и Украйна) се опитваме да постигнем спазване на Минските споразумения", каза Меркел на церемония в Асизи, Италия, на която бе удостоена с наградата "Светилник на мира на Свети Франциск". Тя увери украинците, че "не са сами".

Германският канцлер спомена и напрежението между Израел и Иран в Сирия. Ситуацията се изостри след излизането на Съединените щати от споразумението за иранската ядрена програма, каза Меркел и определи сигурността на Израел като национален интерес на Германия.

Дъщеря на протестантски пастор, Меркел бе удостоена с "католическия Нобел" "за своята работа за помирение, благоприятстваща съвместното мирно съществуване между народите", заявиха францисканските монаси от Асизи.

Както обясни говорителят на базиликата на СВети Франциск отец Енцо Фортунато, Меркел е наградена за усилията й оказване на помощ и приемане на бежанци. "В най-болезнения и най-тежък период от библейския изход на сирийци от земите им канцлерът на Германия отвори границите, като прояви смелост и решимост, и не се уплаши да тръгне срещу общественото мнение", каза свещеникът, цитиран от ТАСС.

Германският канцлер посети гроба на Свети Франциск. Меркел ще се срещне с 300 младежи от 37 страни, включително бежанци от Сирия и техни връстници, преминали през бежански лагери в Либия.

Наградата "Светилникът на мира" е слабо позната на широката общественост. Тя е връчена за първи път през 1981 г. на полския дисидент Лех Валенса. Нейни носители през годините са папа Йоан-Павел Втори и Майка Тереза (1986 г.), Ясер Арафат (1990 г.), Михаил Горбачов (2008 г.), Шимон Перес (2013 г.), Махмуд Абас (2014 г.), папа Франциск (2015 г.) и Хуан Мануел Сантос (2016 г.), припомня Франс прес.

Колумбийският президент, който бе почетен гост на днешната церемония, осъди всички, които изпитват "носталгия по войната". Правителството на Сантос се опитва да приложи мирното споразумение с основната партизанска групировка в страната - Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), и да сключи аналогичен договор с втората по численост бунтовническа фракция в страната - Армията за национално освобождение (АНО), отбелязва Франс прес.

Коментари

Задължително поле