Меркел попари надеждите на Грузия

Ангела Меркел

Тбилиси да не чака скорошно членство в ЕС и НАТО

Енергийни теми на дневен ред в Баку

ЕС и НАТО не са врагове на Русия, подчерта Меркел пред студенти в Тбилиския университет.

Германия подкрепя интеграцията на Грузия в НАТО, но скорошно присъединяване на страната към алианса е малко вероятно, заяви канцлерката Ангела Меркел на среща със студенти в Тбилиския университет, предаде ТАСС.

„Искам да бъда откровена - на дадения етап Берлин не може да говори за скорошно членство“, каза Меркел. Изказването й и идва 10 години след руско-грузинския въоръжен конфликт, който последва сближаването на Грузия с НАТО и обещанията на пакта за скорошно членство на кавказката страна. Все пак канцлерката призова Тбилиси да продължи стъпка по стъпка пътя към Северноатлантическия алианс.

Колкото до стремежа на Грузия към евроинтеграция Меркел предупреди, че този процес няма да приключи за 5 години. „Не бих искала да давам прибързани обещания за това“, изтъкна тя.

Преди това Ангела Меркел даде категорична подкрепа за териториалната цялост на Грузия по повод непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия. Именно Южна Осетия бе ябълката на раздора в конфликта с Русия през 2008 г. „Искам специално да подчертая, че ЕС и НАТО не са врагове на Русия“, изтъкна Меркел. И увери, че страната й няма да стане твърде зависима от руски газ с бъдещия газопровод „Северен поток 2“, за което я обвинява президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Кавказката обиколка на Меркел продължи в Армения, а днес тя е в столицата на Азербайджан. Въпреки че на среща миналата седмица с руския президентът Владимир Путин тя потвърди силната си подкрепа за „Северен поток 2“, наблюдатели очакват в Баку Меркел да дискутира енергийни въпроси. Сред тях са доставките на азерски газ за Европа през Турция. Става въпрос за Южния газов коридор, чиято цел е да започне да транспортира от 2020 г. по 10 млрд. куб. м синьо гориво годишно през Трансанадолския и впоследствие през Трансадриатическия газопровод до Европа. Обемите все пак са далеч по-малки в сравнение със „Северен поток 2“, който ще удвои руския капацитет за износ в ЕС до 110 млрд. куб. м годишно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа