Меркел разкритикува предшественика си Герхард Шрьодер за новия му пост в Роснефт

Снимка: Архив

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува предшественика си, Герхард Шрьодер, за това, че е приел пост в борда на директорите в руския петролен концерн „Роснефт“ и заяви, че няма намерение да заема пост в индустрията, след като спре да се занимава с политика, съобщи Ройтерс.

Номинацията на социал-демократа Шрьодер за пост в руската петролна компания Роснефт, която е обект на Западните санкции срещу Русия, предизвика критики в Германия, особено в климата на страх от потенциална намеса на Русия в парламентарните избори на страната на 24 септември.

„Не мисля, че г-н Шрьодер постъпи правилно“, заяви Меркел пред журналист от вестник Билд, в интервю, което беше излъчено онлайн.

„Нямам намерение да поемам постове в индустрията, след като престана да бъда канцлер, а и в момента съм напълно концентрирана върху предстоящите избори и желанието ми да бъда отново Канцлер“, заяви 63-годишният лидер на Християн-демократическия съюз.

Шрьодер, на 73 години, който не крие приятелството си с руския президент Владимир Путин, защити решението си да се присъедини към „Роснефт“ и обвини противниците си, че осъществяват политически маневри, целящи да осигурят преизбирането на Меркел.

Миналата седмица той заяви, че неговата бъдеща работа в „Роснефт“ няма да повлияе на популярността на „Германската Социал-демократическа партия“ сред избирателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа