Млади рокаджии показаха откъде изгрява слънцето Групата набира скорост с втори сингъл и видеоклип

Осъдиха словенски политик за сексистки забележки към журналистка

Британската полиция опитва да възстанови маршрута на колата на Скрипал

Александър Вучич: Най-големият проблем на Сърбия е, че няма деца

Задържаха трима тинейджъри за притежание на наркотици

Мария Захарова: В Русия не е разработван газ „Новичок“

Дъжд и студ от неделя

Албанската полиция разби банда, правила фалшиви паспорти за САЩ и Канада

Украйна депортира журналистка на руска телевизия

Уран над нормата е установен в питейната вода на старозагорското дело Казанка

Енвер Ходжай: Македония поиска помощ от Косово за прилагане на закона за езиците

Видеоповторения и четвърта смяна на Мондиала

Учени посочиха кои спомени заличаваме по време на сън

Плодове, чай и мед лекуват най-добре сред съмишленици Поддържа здравословни килограми и продължава с програмата

Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Меркел спасява ЕС с “Европа на две скорости”

Различните скорости на интеграционните процеси в ЕС се наблюдават вече няколко десетилетия

Германският канцлер промени курса по отношение на Европейския съюз. В името на запазването на неговата структура тя е готова в момента да подкрепи стара и далеч не безспорна концепция. Идеята сама по себе си съвсем не е нова, но доскоро Ангела Меркел не беше сред нейните привърженици. Но ето че на 3 февруари, на пресконференцията след края на срещата на върха на ЕС в Малта тя за пръв път я произнесе на глас: “Историята от последните години показа, че в ЕС и занапред ще съществуват различни скорости, че не всички непременно ще участват в едни или други интеграционни стъпки.”

Меркел направи своя избор. На тази започнала с голямо закъснение вечерна пресконференция нямаше чак толкова много журналисти, по тази причина европейската преса не отдели необходимото внимание на казаното там. Но още на 7 февруари по време на визитата си във Варшава Меркел отново заговори за “Европа на две скорости”. Ангела Меркел е убедена, че Евросъюзът трябва да бъде изваден от днешната криза именно по този път. И сега тя ще върви по него с характерната за нея спокойна решителност. Вече с голяма доза сигурност може да се твърди, че идеята за “Европа на две скорости” ще стане част от една по-голяма обща концепция за развитие на Евросъюза, която 27-те страни предстои да изработят в периода след излизането на Великобритания от ЕС.

От една страна, идеята за “Европа на две скорости” е привлекателна с това, че предоставя на всеки член на ЕС свобода в зависимост от неговите приоритети и вътрешнополитически реалности – да реши дали да се присъедини към дадена интеграционна стъпка. От друга страна, тя крие в себе си опасността от дезинтеграция на ЕС и заради това не се харесва на мнозина.

Различните скорости на интеграционните процеси в Евросъюза се наблюдават вече няколко десетилетия. Не всички членове на ЕС взеха участие във валутния съюз, в режима за свободно придвижване без граничен контрол или в социалния протокол на Маастрихтския договор. Затова можем да си представим, че и в бъдеще ЕС ще има ядро и периферия. Но именно това предизвиква безпокойството на критиците – те се боят от разпиляването на Евросъюза, растящото отчуждение между неговите членове, тъй като връзките между тях ще станат все по-слаби.

ЕС е загубил своя “стратегически фокус”, оплаква се словенският евродепутат Таня Файон. Според нея в “Европа на две скорости” нейната малка страна ще се окаже изтласкана на заден план, защото няма да може да противопостави нищо на националните интереси на големите членове на ЕС или на техните поддръжници. “Първоначално идеята беше, че ние всички сме равнопоставени партньори и всички заедно печелим от общите политически решения”, напомни тя. Тогава за какво въобще е нужен ЕС, ако на мястото на всеобщата взаимна солидарност дойде принципът на самообслужването, когато всеки взима от ЕС това, което му е нужно, пита Файон.

За пръв път стои въпросът за необходимостта да се спасява самият проект под името ЕС. При това трябва да се спасяват преди всичко единното икономическо пространство и единната валута, защото не е далеч следващата дългова криза в Гърция, а след идването на власт на Доналд Тръмп не е изключено да избухне и търговска война със САЩ. В тази безпрецедентна ситуация Ангела Меркел е решила да се концентрира върху това поне да съхрани ядрото на ЕС – надявайки се, че то ще издържи до по-добрите времена, когато идеята за единна Европа ще върне предишната си привлекателност и когато това ядро отново ще започне да се разраства. Напълно е възможно залагането на концепцията за “Европа на две скорости” да е последният опит на германския канцлер да предотврати разпада на ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. По скоро висока стена около обора на говедата на меркел! И кули с автоматични картечници, та немската зараза да не се разпространява из европа.

  2. По скоро висока стена около обoра на гoведата на меркел! И кули с автоматични каpтечници, та немската зaраза да не се разпространява из европа.

  3. Tova ne e viarna strategia ‘Evropa na dve skorosti’. Merkel tursi izvinenia i zabrava za greshkite, no ne stava s tazi ‘stara nova strategia’, a ne e i tozi nachinut.

    Suobrajenieto e s ogled na bg inrertziite spriamo Merkel, koiato izigra bg poddrujnitzite si i Bulgaria, taka kakto i Churchil ne ni e preziral i udrial. Churchil pone e bil ot drugia lager, a v sluchaia s Merkel nie se broim da sme v edin. Da, ama ne!

    Izvinete za latinitza, molia.

  4. Време ни е да търсим икономически и политически съюз с държавите от Вишеградската група, ако ни искат разбира се. Там е нашето естествено място. Явно Германия ни е отписала, а сами сме хапка за Турция.

  5. “Merkel, koiato izigra bg poddrujnitzite si i Bulgaria” – никого не е изигравала меркел. нито у нас, нито в германия. и тук и там има достатъчно прости говеда да вярват, че плявата дето им дава е всичко в живота…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.