Мерсия Макдермот със "Златен век" - огърлие и грамота

По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Министерство на културата удостои с най-високото си отличие „Златен век" с огърлие и грамота г-жа Мерсия Макдермот за изключителения й принос в популяризирането на българската история и култура.

Отличието беше връчено лично от директора на Българския културен институт в Лондон г-жа Светла Дионисиева в качеството й на представител на Министерство на културата и от името на Министъра на културата г-н Боил Банов.

В тържествена реч по връчването, г-жа Дионисиева изрази топли думи на благодарност към г-жа Макдермот за книгите й, посветени на историята и културата на България, сред които особено място заемат Апостолът на свободата, посветена на Васил Левски; Български народни обичаи, с предмет народни празници, ритуали и вярвания в България; както и първата книга по история на България написана на английски език България 1393-1885.

Не беше забравена и над четвъртвековната дейност на г-жа Макдермот като преподавател в Софийската английска гимназия и Софийския университет "Св. Климент Охридски", спомогнала за формирането на множество видни личности.

На г-жа Макдермот беше връчена още и почетната титла Доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Титла, одобрена 2007 г. от Академичния съвет по предложение на Историческия факултет към СУ.

Г-жа Светла Дионисиева връчи лично Почетния знак на Софийския университет със синя лента на г-жа Макдермот, от името на Ректора на университета проф. Атанас Герджиков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура