Мерят температурата на пристигащи пътници от София и Плевен във Видин

Пристигащи във Видин пътници с автобуси и влакове от София и Плевен от 17 февруари се проверяват при пристигането си с термокамери.

Решението бе взето на заседание на общинския кризисен щаб вчера, на което бяха обсъдени мерки за борба с COVID-19. „Ще се опитаме всички влизащи в общината от София и от Плевен пътници през автогарата и ж.п. гарата да бъдат посрещани от наши здравни работници, които да измерват температурата им, с цел да предпазим населението“ – каза кметът д-р Цветан Ценков, който е председател на щаба.

Вече са закупени термометри и осъществяване на решението е в ход, за да не се допуска лица, живеещи в София и Плевен, които се завръщат във Видин, да разпространяват заразата. За целта ще бъдат ангажирани медицинските работници към общината, на смени, като им бъде предоставен списък на линиите и часовете, в които пристига общественият транспорт. Пътниците ще бъдат тествани и при наличие на симптоми ще се подава информация към Регионалната здравна инспекция за предприемане на съответните мерки.

Друг тревожен въпрос е, че част от лицата, които влизат през граничните контролно-пропускателни пунктове, пристигат от рискови страни като Италия. В тази връзка всички кметове са инструктирани да дават информация в случай, че има такива хора в техните населени места и те не спазват наложената забрана да не напускат домовете си.

Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова призова за по-активна комуникация между институциите и обмен на информация относно недобросъвестните граждани, които пренебрегват карантинния период.

Коментари

Задължително поле