Месечната норма дъжд се изля в Търговище за близо 3 часа и причини големи щети

Продължава разчистването на града и населените места

95% от месечната норма дъжд се изсипа над Търговище за близо три часа в понеделник, причинявайки крупни щети по инфраструктурата, наводнявайки десетки жилищни и административни сгради. По данни на метеорологичната станция количеството валежи е било 75 л/кв. м., при което реки излязоха от коритата, канализацията започна да връща водата, залети бяха улици и имоти.

Само от областния град Търговище са постъпили 42 сигнала в пожарната. От 25 сгради, между които и жилищни блокове и административни в центъра на града, е търсено съдействие за отводняване на изби и приземни етажи. Под вода са били столова, помещения в хоспис и други. Пет екипа на пожарната са работили и сутринта във вторник, за да отстранят щетите от пороите.

В Попово, където също имаше проливен дъжд с градушки, са получени 5 сигнала за оказване на помощ за отводняване. Под вода е бил и подлезът на жп гарата.

В Търговище в коритото на река Врана се срути подпорна стена, заедно с която паднаха бордюри и мантинела на участък от бул. „Митрополит Андрей”, в района на земеделската гимназия.

Вече е възложено проектиране за укрепването и възстановяването й. Тъй като шосето там е застрашено от свличане в реката, движението се извършва само в едната лента, уточняват пък от общинската администрация. Междувременно продължава разчистването на улици от калните потоци, клони и листа, които засипаха улиците.

Живущи в селата от общината препълниха социалните мрежи с кадри на щетите в техните населени места. От село Васил Левски сигнализират за отнесен асфалт на улица. От кв. Въбел за излязла от коритото малка рекичка, която се превърнала в огромен воден разлив и навлязла в дворове и имоти.

От Общината в Търговище сформират групи за оглед и оценка на състоянието на инфраструктурата и за предприемане на мерки за отстраняване на щетите.

Коментари

Задължително поле